Президент Володимир Зеленський у четвер, 29 серпня, на відкритті першої сесії Верховної Ради України 9-го скликання виступив із позачерговим посланням до народних депутатів.

Читайте також: У очільника Луцькради стало на одного радника менше

Повний текст промови Президента наводить ТСН.

"Шановні народні депутати, шановні українці, по-перше, я хочу звернутися до вас... Будь-ласка, сідайте, будь-ласка, давайте менше зайвих діалогів, давайте працювати, давайте вже голосувати. Я вас дуже прошу, народ вже чекає. Менше смсок, менше смсок, будь-ласка, більше законів. Ми всі чекаємо. 

 Я вітаю Верховну Раду 9-го скликання зі вступом до повноважень та початком роботи. Я вас вітаю. 

Так, це дійсно незвично бачити цю залу заповненою. Хочеться, щоб так було завжди, а не лише коли фуршет з нагоди урочистого засідання. Працюйте, швидше буде фуршет. 

Дорогі українці, нещодавно минуло 100 днів моєї президентської каденції. Було багато різних оцінок, але повірте найкритичнішу оцінку я дабю сам собі. Цей період можна назвати тихою прогулянкою в сутінках з виключеними фарамаи та на першій швидкості. Це є правда. Я впевнений, що зараз країна нарешті зможе увімкнути п'яту швидкість і впевнено рухатися шляхом змін.

Я дуже радий, що у нас з'явився парламент, який готовий дійсно працювати, не займатись популізмом, не завалювати важливі рішення тисячами безглуздих поправок, а втілювати реальні реформи, яких втомились вже чекати і громадяни України, і весь цивілізований світ.

Я щасливий, що найближчим часом з'явиться дієздатний та ефективний уряд, який представить програму дій до затвердження річних інвестиційних програм, міжнародних інвесторів, а отже Україна буде у фокусі їхньої уваги. 

Шановні депутати, насправді, скажу вам відверто, вітати вас було би певним злорадством. Рівень довіри до нового парламенту величезний, а отже рівень відповідальності та очікувань ще більший. Перед вами цілий ряд викликів та завдань. Це і впровадження народовладдя, і довгоочікуване зняття депутатської недоторканності, і закон про імпічмент, це дієва реформа правоохоронних органів та судової системи, продовження реформ децентралізації та євроінтеграції. Це лібералізація економіки, створення потужного інвестиційного магніту для залучення іноземних інвестицій, побудова цифрової держави у смартфорні, коли черги у державних установах та пекельна бюрократія підуть наприкінці у минуле. Це подолання рейдерства, подолання монополії, подолання контрабанди. Здобуття реальної енергетичної незалежності, енергоефективності та вирішення проблем з тарифами. Розбудова промисловості, аграрного сектору, інфрастурктури, медицини, покращення нашої освіти та відродження українсмької науки. І найгловніше – зміцнення національної безпеки та оборони, завершення війни на Донбасі та повернення анексованого Російською Федерацією Криму. 

Читайте також: Руслан Стефанчук став першим заступником голови Верховної Ради

Усього цього очікує наше суспільство і все це нам з вами належить зробити.Вже зараз точно зрозуміло Рада цього скликання точно увійде в історію. Питання одне: як саме ви маєте усі шанси потрапити до підручників, як парламент, який зробив неймовірне, який втілив усе, що не змогли зробити попередні 28 років, як парламент, де не було бійок, я вас дуже прошу, прогулів, я вас дуже прошу, кнопкодавства, вся Україна вас дуже просить. А тільки конситруктив і щоденна кропітка робота на благо українського народу. Або, не дай Боже, ви увійдете в історію як парламент, який проіснував найменше – один рік. 

Фактично це ваш, це наш, випробувальний термін. Повірте, я вже знаю, що розпускати Верховну Раду не так страшно. Але я щиро вірю, це правда, щиро сподіваюсь, що цього не станеться. Давайте зробимо, всі депутати, всі партії, давайте зробимо це разом.

Слава Україні!" 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook