Юрій Яценко, перший український політв’язень, який був ув’язнений у 2014-му році, а звільнений у 2015-му, розповів про катування у Росії.

Читайте також: На Дніпропетровщині під будинок підкинули труп (відео 18+)

З травня 2014-го по травень 2015-го Юрій перебував у російському ув’язненні за сфабрикованими звинуваченнями. 5 травня 2014-го року Юрій Яценко прибув у місто Курськ з приватним візитом, де його затримала Служба безпеки Росії і почала чинити тиск, вимагаючи, щоб він зізнався, що в Росію його скерувала українська влада для ведення диверсійно-шпигунської розвідувальної діяльності в Росії. За відмову регулярно били, тримали в повній ізоляції, без можливості сконтактуватися з адвокатом і рідними, не давали їсти, спати, погрожували обколоти наркотиками, повідомляє Народна Правда із посиланням на Громадське радіо.

Через відмову співпрацювати хлопця почали звірськи катувати. Щоб уникнути катувань, Юрій Яценко спершу розбив голову об стіну, але це не вплинуло на поведінку спецслужб. Тож, він вдався до радикальніших дій – лезом порізав вени та живіт.

“В мене після катувань була ніч. На другий день мене мали знову забрати. Я думав, чи пробити собі печінку дюбелем, чи отруїтися пральним порошком, тобто завдання було не піти на катування, а попасти в лікарню. Такий метод, як на мене, був найменш травматичним, в жодному випадку це не була якась спроба самогубства, це була маніпуляція, щоб довести тіло до стану, при якому катувати не зможуть. І саме завдяки таким діям я заявив, що не дам себе зашити, поки не дадуть телефон передзвонити. І оскільки це був спецприйомник для іноземців, а не СІЗО, то маніпуляція спрацювала – вони дали телефон і зашили. Хоча зашивали без наркозу для того, щоб покарати за такий протест. І не зашили вени, а тільки шкіру на руці, і від того рука ще не працювала довго”, – розповів Яценко.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter