У Росії відкликають партію ліків від підвищеного тиску "Валсартан", виготовлених з китайських "вихідних матеріалів", які містять небезпечний хімікат НДМА. Однак деякі регіони країни продовжують закупівлю потенційно небезпечних препаратів.

Читайте також: У приватній київській клініці дітям вкололи контрабандні вакцини

У малих кількостях компонент вважається нешкідливим, але при тривалому вживанні може провокувати онкологічні захворювання, пише Обозреватель з посиланням на Лайф.

Як стало відомо, в липні Європейський директорат за якістю медичної продукції (EDQM) виявив в китайських вихідних матеріалах потенційно небезпечну домішку N-нітрозодиметиламіну (NDMA). Ймовірно, вона потрапила туди через випадкову зміну технології або виробничий брак. Цей компонент – відхід космічного виробництва: він виходить в результаті виготовлення ракетного палива. Ще – якщо особливим чином очищати стічні води, можна в якості побічного "сміття" теж отримати НДМА. У незначних концентраціях він міститься в пиві, в'яленому м'ясі, рибі і тютюновому димі. Онкологія не єдиний ризик. Сильніше всього НДМА б'є по печінці: він вкрай токсичний.

Французьке національне агентство з безпеки лікарських засобів стверджує, що від разового прийому "зіпсованого" канцерогеном валсартана ніяка онкологія не з'явиться. Проявитися такий ефект може тільки при тривалому і систематичному прийомі, впевнені французи.

Читайте також: Вчені відкрили ліки, здатні перемогти хворобу, що вбиває жінок

Однак істотна частина закупівель валсартана в Росії – це як раз адресне лікування, коли лікарська комісія призначає конкретній людині тривалий курс певних таблеток. Так, найбільші партії замовляє Москва – майже 2,5 млн упаковок препарату. На другому місці – МОЗ Ставропольського краю. Партії об'ємом в сотні тисяч купують для своїх пацієнтів Краснодарський край і Камчатка.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter