Відтепер за викликом швидкої будуть приїжджати водій, перейменований в медичного техніка, і парамедик. Про це повідомляє 1News з посиланням на DT.UA.

За ініціативою Міністерства охорони здоров’я України від 26 жовтня 2017 р. Міністерством економічного розвитку і торгівлі України видано наказ №1542 «Про затвердження Зміни №6 до Національного класифікатора України ДК 003:2010», положеннями якого, зокрема, скасовані такі професії: «лікар-терапевт дільничний», «лікар-терапевт підлітковий», «лікар-терапевт цехової лікарської дільниці», «фельдшер з медицини невідкладних станів» , «сестра медична з лікувальної фізкультури», «сестра медична з масажу». Назва професії «лікар-терапевт» змінено на «лікар внутрішньої медицини».

Разом з тим в класифікатор включили професії «парамедик», «інструктор з надання догоспітальної допомоги» і «екстрений медичний технік».

Про це пише Ольга Скрипник, оглядач відділу освіти, науки, медицини та екології. На її думку, медпрацівники не готові до таких різких змін, їх чекає скорочення штатів, і можуть виникнути проблеми з наданням невідкладної швидкої допомоги.

«Кваліфікаційні вимоги до фельдшерів і парамедиків абсолютно різні, — говорить старший лікар Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва, голова місцевого профкомуНаталія Стахова. — Професію скасували, а що нам робити далі? МОЗ не дає ніяких рекомендацій».

Відтепер за викликом швидкої будуть приїжджати водій, перейменований в медичного техніка, і парамедик. Кваліфікаційні вимоги складені так, що медична освіта їм не потрібна. Завдання цих людей — доставити пацієнта в лікарню. Вони повинні лише підтримувати життєво важливі функції організму, а повноцінне надання медичної допомоги, встановлення діагнозу — зовсім не їх компетенція.

«До того ж вони будуть виїжджати на екстрені випадки тоді, коли події відбуваються на вулиці, — аварії, катастрофи і т. п. На виклик у квартиру їхати вони не зобов’язані», — зазначає лікар.

За словами Стахової, гіпертонічний криз, підозра на інфаркт або інсульт — це зовсім не ті причини, за якими слід викликати парамедиків. «Хворий повинен самостійно якось дістатися до лікарні. Якщо вистачить сил, звичайно. А якщо ситуація критична, то вийти на вулицю і вже там кричати, просити допомоги. На такі випадки парамедики начебто будуть приїжджати», — зазначає медпрацівник.