Сьогодні, 7 лютого,  відбулося засідання постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики. Депутати повторно розглянули проект рішення обласної ради "Про  обласний бюджет на 2018 рік".

Члени бюджетної комісії спільно з керівниками департаментів та управлінь, розглянули ряд важливих питань, необхідних для прийняття головного фінансового документа області.  Зокрема, мова йшла про фінансування будівництва та ремонту доріг, медицини, культури, освіти, спорту, соціальних виплат, цільових субвенцій.

Читайте також: Ігор Палиця скликає позачергову сесію обласної ради

На бюджетних слуханнях, ініційованих головою Волинської обласної ради Ігорем Палицею було прийнято рішення по доопрацюванню окремих пунктів програм по розподілу бюджетних коштів.

На сьогоднішньому засіданні бюджетної комісії директор департаменту фінансів Ігор Никитюк озвучив пропозиції змін до внесеного ОДА проекту бюджету.

Йдеться про процедурні зміни фінансування з обласного бюджету Володимир-Волинської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів "Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки". В ОДА кажуть, що згідно зі ст 190 Бюджетного кодексу України, з обласного бюджету можуть фінансуватися лише ті заклади освіти, в яких навчається 70% дітей з області, а не місцевих. Між тим, склалася така ситуація, що у Володимир-Волинській школі-інтернаті освіту здобувають половина місцевих дітей, а також є дошкільні групи та початкові класи. Пропонується Володимир-Волинській міській раді включити згадану школу до мережі освітянських закладів, що фінансуються з міського бюджету. Після цього на фінансування закладу надаватиметься субвенція з обласного бюджету.

Крім цього, депутати пропонують внести до проекту бюджету й ряд інших правок. Неабияку дискусію в залі викликало питання розподілу коштів на фінансування доріг та визначення першочергових  ділянок, які потребують нагального ремонту.

Зокрема, йдеться про видатки департаменту інфраструктури та туризму облдержадміністрації, які  заплановані  на утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок відповідної субвенції з  державного бюджету, що передбачені у державному бюджеті на 2018 рік для області у сумі 393 913,5 тис. грн (дорожній фонд).

Читайте також: Сьогодні в обласній раді бюджетні слухання

Депутати пропонують виділити цьому розпоряднику коштів 5 млн грн на утримання доріг, а решту суми дорожнього фонду розприділити після додаткових консультацій з головами ОТГ та районних рад.

"Вони не розуміють, яким чином формується перелік доріг,  що будуть відремонтуватися.  Не відомо, якими принципами керується департамент інфраструктури та туризму ОДА, формуючи такий перелік. Що це тоді за децентралізація, якщо побажання громади не чують?" – запитує чиновників  радник голови облради Вячеслав Рубльов.

Своєю чергою директор департаменту інфраструктури та туризму ОДА Іван Мирка був проти такої пропозиції і клопотав про те, щоб виділити в бюджеті хоча би 91 млн грн на утримання доріг, а решту суми дорожнього фонду обговорювати з органами місцевого самоврядування.

За результатами бюджетних слухань бюджетною комісією також пропонується своє бачення видатків для закладів обласної комунальної власності та в якості субвенцій для районів та ОТГ області.

 Після тривалої дискусії комісія прийняла рішення рекомендувати сесії обласної ради прийняти бюджет у запропонованій редакції.

Петро Сосницький

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter