4 квітня на даху Волинської обласної ради було виявлено прослуховуючу апаратуру. Про дивну знахідку повідомив на сесії голова облради Ігор Палиця.

Пристрій, яким виявився репітер Нацгвардії, вилучили працівники УСБУ. Завдання репітера – приймати малопотужний сигнал, підсилювати його та передавати на приймаючу станцію. Джерелом сигналу може бути як рація, так і невеликий прослуховуючий пристрій, якій передає радіосигнал. 

У Нацгвардії заявляють, що використовували його лише для підсилення сигналу рацій. Однак на знайдені схемі роботи репітера окрім рацій вказані ще й інші невідомі передавальні пристої. Зокрема, зображені два автомобілі (легковий та вантажний), які, схоже, обладнані спецтехнікою для комплексного зовнішнього спостереження, інформує Інформаційне Агентство Волинські Новини.

Зеленим позначені рації, червоним позначені невідомі об'єкти та автомобілі

Фахівці припускають, що репітер міг служити для підсилення сигналу так званих "жучків" – мініатіаюрних підслуховуючих пристроїв, які не можуть обійтись без підсилювача через свій слабкий сигнал. Тобто, окремі частини будівлі могли таємно прослуховуватись.

Цікаво, що у техпаспорті пристрою є відмітки про обслуговування лише до літа 2016 року. Він весь час знаходився під дахом облради. Коли репітер знайшли, то він був практично чистим, хоча все наколо було покрито товстим шаром пилу. Це означає, що хтось користувався ним у потрібний момент.

На місце події прибули нацгвардійці, але чомусь не вони забрали свій репітер, а представники СБУ, що викликає ще більші підозри про незаконне прослуховування.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter