За останній місяць почастішали випадки вбивства матерями своїх дітей. Тільки 26 жовтня в озері в Дарницькому районі Києва 36-річна жінка втопила своїх дітей – шестирічну дочку і п'ятирічного сина. За словами горе-матері, вона вирішила, що "так буде краще для них". 15 жовтня в одному з сіл Івано-Франківської області породілля зарізала новонароджену дитину, завдавши їй чотири ножових поранення в область шиї. А в кінці вересня 41-річна мешканка Білої Церкви Київської області, яка перебувала в депресії через важке матеріальне становище, намагалась позбавити життя 13-річного сина, накинувшись на нього з канцелярським ножем.

Читайте також: Убив 206 жінок: як ловили найстрашнішого маніяка України

За словами психолога Максима Жидко, такі інциденти можуть бути пов'язані як з осінніми загостреннями психічних захворювань, так і з бажанням таким чином "допомогти" своїм дітям, пише Сегодня.

"По-перше, статистично давно виявлено, що осінь – це пора сезонного загострення хронічних захворювань. У тому числі і психічних, які до цього могли бути просто не діагностовані або перебували в субклінічному стані. Загострення властиві і певному відсотку жінок з післяпологовою депресією. По-друге, ми живемо в досить складні економічні часи. Припускаю, що жінки, які скоїли вбивства дітей, опинилися в складній життєвій ситуації. У цьому сенсі на перший план виходить інфантицид (рятівне вбивство дітей – Ред.) – поведінкова програма, до речі, більш давня, ніж ідеалізована материнська любов. Вона актуалізується в складні часи і штовхає матерів вбивати своїх дітей заради "порятунку" або заради ілюзії "полегшення" майбутнього їм тяжкого життя", – говорить Максим Жидко.

Читайте також: Чому нещасливі пари не розлучаються: пояснення психологів

Крім того, як вважає психолог, цілком можливо, що ці діти були вбиті з метою помсти другій половинці за невдале життя.

"У практиці судової психології відомі випадки, коли діти ставали об'єктом, на які зміщувалися емоції, адресовані до другого з батьків. Наприклад, таким чином міг розрядитися гнів на батька дітей", – додає психолог.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter