Предстоятель УПЦ КП Філарет, якому сьогодні присвоїли звання Героя України, в 2012 році виступав проти автокефалії з рук патріарха Варфоломія. Він називав "рабством" залежність України від Константинополя.

Читайте також: "Кращий небесний світ": експерт розповів, що загрожує Кирилу за Томос для ПЦУ

"Коли Москва стала на Вселенського патріарха дуже тиснути, а наш президент Віктор Ющенко наполягав на тому, щоб Константинопольський патріарх визнав Київський патріархат, то Вселенський патріарх запропонував нам модель, яка нас абсолютно не влаштовує, – повідомив Філарет у 2012 році на прес-конференції в Чернівцях, пише "Страна. ua".

За його словами, ця модель полягала в тому, щоб увійти до складу Константинопольського патріархату, і тоді отримати визнання в його складі – як це і сталося зараз, коли зусиллями Петра Порошенка була створена повністю підконтрольна Варфоломію ПЦУ.

Читайте також: Філарету присвоїли звання Героя України

"Скажіть, хіба нам таке визнання потрібно? Якщо б ми хотіли залишатися рабами, то ми б були рабами і Москви. А нам одне рабство пропонували замінити іншим рабством. Нам рабство не потрібно. Ми хочемо мати свою церкву. І тому цю пропозицію Константинополя ми відкинули ", – заявляв тоді предстоятель УПЦ КП.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter