Парламент підтримав у першому читанні проект закону "Про валюту". Документ передбачає вільне проведення валютних операцій їх суб’єктами. 

Читайте також: Через подорожчання палива в Україні збільшиться інфляція, – експерт

Відповідний законопроект №8152 підтримали 253 парламентаря.

Раніше ініціатор проекту, президент Петро Порошенко наголосив, що проект передбачає вільний рух капіталу та інших валютних цінностей.

Порошенко вніс до парламенту закон "Про валюту" ще 19 березня та визначив його як невідкладний.

Сам закон розробив Національний банк України як частину нової концепції валютного регулювання. Згідно з задумом НБУ, даний законодавчий акт повинен сприяти  лібералізації валютного ринку, а саме спростити процес здійснення валютних розрахунків та запровадити принцип "дозволено все, що не заборонено".

Також законопроект схвалили на Національній раді реформ – дорадчому органі при президентові України. Крім цього, нова законодавча ініціатива НБУ отримала схвальний відгук від прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, який виступив за якнайшвидше ухвалення даного закону Верховною Радою.

Читайте також: Міжнародні резерви України зросли на 229 млн доларів

Пізніше, 4 квітня, в Раді зареєстрували ще один закон "Про валюту" авторства депутата від "Радикальної партії Ляшка" Сергія Рибалки. Депутат запевняв, що президентський проект, попри заяви про зняття обмежень, надає НБУ надмірні повноваження по ліцензуванню валютних операцій, а також дозволяє НБУ вільно накладати які-завгодно штрафи, що суперечить положенням Конституції України та низки законів України. Також, за його словами, у президентському законопроекті "Про валюту" міститься низка декларативних заяв, механізми реалізації яких не прописано.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter