Державний концерн "Укроборонпром" перебуває в занедбаному стані, а деякі його підприємства "практично мертві", і потребує негайної реформи, про це в інтерв'ю Оборонно-промисловому кур'єру розповів заступник генерального директора концерну з трансформації Концерну Роман Бондар, передає ТСН.

Читайте також: На скандальному "Укроборонпромі" помер працівник від коронавірусу

"Державні компанії неконкурентоспроможні. Пов'язані по руках і ногах обмеженнями, зайвою бюрократією, поганим доступом до ресурсів, слабкою мобільністю і зарегульованістю. В таких умовах вкрай важко ставати популярним і потрібним. Занадто багато треба змінити", – зазначив Бондар.

За словами чиновника, цей концерн в принципі не мав від початку сенсу свого існування, тому з Мінекономіки був створений документ, який закріпив за концерном перелік видів діяльності, критеріїв оцінки ефективності роботи, а серед 116 підприємств концерну були виділені життєздатні підприємства, які стануть ядром розвитку державної частини українського ОПК.

Надалі, за словами Бондара, буде створено щонайменше 6 держкорпорацій по галузях промисловості: ракетобудування; авіації; бронетехніки; радарних і морських систем; авіаремонтної. 

"Що стосується самого Концерну, в тому вигляді і в тій ролі, для якої він створювався, він точно припинить існування. Ми вважаємо, що Укроборонпром повинен бути ліквідований в результаті реформи", – зазначив заступник директора концерну.

Найближчі два роки всі зусилля концерну, зазначає чиновник, спрямовуватимуться на створення таких корпорацій та організацію їхньої роботи таким чином, щоб після ліквідації "Укроборонпрому" вони могли повноцінно функціонувати самостійно.

"Кожен холдинг, перш ніж відправитися в самостійне плавання, повинен буде мати сучасну систему корпоративного управління, затверджену стратегію, програму капітальних інвестицій, виділені ключові продукти, сучасні системи управління виробництвом та стандарти звітності. Цим концерн займатиметься протягом найближчих декількох років, як ініціатор змін і суб'єкт управління реформою ОПК. Часу не дуже багато. Терміни і швидкість реалізації реформи зафіксовані документом, який буде затверджений Кабінетом міністрів – "Індивідуальний план дій щодо розвитку корпоративного управління". Ефективність команди концерну можна буде оцінити за темпом виконання етапів плану", – пояснює Бондар. 

Читайте також: Браковані бронежилети для ЗСУ: генерала Марченка заарештували

Водночас чиновник не виключає, що "Укроборонпром" може залишитися у вигляді керуючої холдингами компанії, якщо буде необхідність, проте функціонал його кардинально зміниться. Очікується, що за 9-12 місяців нові корпорації вже почнуть працювати в пілотному варіанті.

Бондар також зазначає, що зараз реформа "Укроборонпрому" залежить від парламенту – депутати повинні ухвалити зміни до закону "Про особливості управління об'єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі" і новий закон "Про корпоратизацію підприємств ОПК". Нині ці проєкти знаходяться в профільному комітеті, але через карантин затримується їхнє просування. Заступник директора концерну зазначає, що з цими законами реформу "Укроборонпрому" можна здійснити за 6-9 місяців, а без них – 2,5 року.

Щодо 116 підприємств, аналіз показав, що 27 з них створюють 90% доходу всього концерну. Планується вивести 28 підприємств зі структури "Укроборонпрому" і повернути державі, оскільки вони вже не виробляють продукції оборонного призначення. 5 з них – ліквідувати, оскільки вони "продовжують існувати лише на папері". З тих, що залишилися в концерні, підприємств 38 стануть ядром для створення галузевих холдингів, а 50 пройдуть процедуру оздоровлення. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook