Ефективна організація складського приміщення неможлива без використання системи зберігання. Оптимальним варіантом є металеві стелажі, які характеризуються не тільки надійністю, але й довговічністю. Вони представлені у великому різноманітті, що дозволяє підбирати їх на підставі таких критеріїв, як сфера застосування, вид товарів, розміри приміщення та ін. Знайти та вибрати якісний металевий стелаж не так просто, і тому слід розібратися з основними їх різновидами.

Види виробів та їх головні відмінності

Поділяються металеві стелажі на види залежно від типу їх конструкції. Сучасні види металевих стелажів, крім міцності та надійності, характеризуються такою перевагою, як привабливий зовнішній вигляд. Залежно від призначення, вони поділяються на такі різновиди:

  • Поличні. Поширений варіант системи зберігання, яка має широку сферу використання. Відмінною особливістю таких конструкцій є наявність полиць із металу або дерева, на яких розташовують будь-які групи товарів.

  • Палетні. На відміну від поличних, призначених для зберігання поштучних товарів, такі вироби служать для розміщення піддонів з однотипними вантажами. Палетні стелажі діляться на три основних різновиди: фронтальні, набивні та мезонінні.

  • Консольні. Такі системи використовують для розташування великогабаритних і довгомірних вантажів. Для роботи з такими конструкціями потрібно застосовувати спеціальну техніку.

  • Маючи уявлення про види металевих стелажів, можна вибрати відповідний варіант для певного приміщення, оптимізуючи його продуктивність шляхом використання усього вільного простору. Металеві стелажі поділяються на дві категорії за способом складання. Вони бувають збірно-розбірними, які є більш популярними й затребуваними, а також нерозбірними. Другий тип використовується вкрай рідко, що зумовлено відсутністю можливості переміщення конструкції.

    Переваги застосування

    Великий попит мають вироби з металу, що пов'язано з властивими для них перевагами:

    • тривалим експлуатаційним терміном;

    • простотою використання, а також збирання й розбирання;

    • великим різноманіттям моделей;

    • доступними цінами.

    Системи зберігання зі сталі можна застосовувати не тільки у великих складських приміщеннях, а й у маленьких, наприклад, коморах, підвалах, архівах. Внаслідок високої міцності металу готові конструкції досить стійкі, надійні та довговічні.