Російські телеканали використовують Британію як хаб для поширення в Європі кремлівської пропаганди.

Читайте також: Олігарх-втікач Курченко став єдиним постачальником вугілля з ОРДЛО

Про це повідомляє The Telegraph.

Йдеться про два телеканали, які транслюють програми з Росії у колишніх країнах СРСР, використовуючи ліценції британського регулятора Ofcom. Канали зареєстровані в офісах у центрі Лондона.

Як зазначається, йдеться про канали НТВ і REN TV.

Ефіри цих каналів викликають серйозні побоювання у британських союзників у країнах-сусідах Росії. За словами одного високопоставлених дипломатів, йдеться про "потужну кампанію дезінформації", яка подібна до зусиль Кремля після фінансування сепаратистських угруповань у Східній Україні, в очевидній спробі спровокувати хвилювання серед російськомовної меншини.

Один з каналів канал протягом останніх шести років був визнаний винним в порушенні правил Ofcom вісім разів, але продовжує працювати, використовуючи свою британську ліцензію.

Серед порушень: заклики глядачів підписати петицію щодо референдуму за зміну Конституції Латвії, а також хибне твердження, що ці дії схвалює Латвійська виборча комісія; трансляція коментарів російського політика Володимира Жириновського, який заявляв, що Росія повинна спалити Київ.

Посол Латвії у Британії Байба Браже каже, що британський регулятор має робити більше для боротьби з цими каналами. За її словами, Ofcom перевіряє ліцензію Russia Today, яка транслює передачі у Британії, однак лишає поза увагою канали, які використовують британські ліценції для поширення "чистої пропаганди" у Європі, але не активні в Британії.

Правила ЄС дозволяють каналам, зареєстрованим в одній з держав-членів, транслювати передачі в інших державах-членах. Регулятор країни походження, в даному разі – Британії – відповідає за контроль над мовниками зареєстрованими у країні, незалежно від того, де транслюються їх передачі. 400 з 1200 каналів, які мають британські ліцензії, не транслюють свої передачі у цій країні.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter