В ніч з 20 на 21 червня у Грузії спалахнув велелюдний мітинг через російського депутата, який зайняв місце спікера грузинського парламенту. Мітингувальники намагалися взяти парламент штурмом, але поліція за допомогою водометів та гумових куль врешті розігнала протест, повідомляє ТСН.ua.

Читайте також: "Роками брав інтерв'ю у сволоти і пропагував рускій мір": Скрипін жорстко розкритикував Гордона і Смешка (відео)

Комуніст у православній асамблеї

У столиці Грузії Тбілісі тривало засідання Міжпарламентської асамблеї православ’я (МАП). Воно почалося 19-го і мало завершитися 22 червня. У заході взяли участь представники багатьох країн, де православні складають більшість, у тому числі і України – нашу державу представляв народний депутат Віктор Єленський.

Рік тому МАП очолив депутат російської Держдуми від Комуністичної партії Сергій Гаврилов. Грузинські ЗМІ повідомляли, що він брав участь у бойових діях в окупованій нині Абхазії, хоча сам він це спростовує. Також у Грузії болісно сприйняли його заяви про те, що Тбілісі врешті буде змушений погодитися на окупацію Абхазії та Південної Осетії. 

В якості президента МАП взяв участь у засіданні, яке відбулося у грузинському парламенті. Він сидів на місці спікера та говорив російської мовою. Це обурило грузинських опозиціонерів і вони врешті зірвали захід, закидавши Гаврилова пляшками та обливши водою.

Читайте також: Філарет скасував ПЦУ та відновив УПЦ КП (документ)

Російській делегації довелось терміново у супроводі охорони покинути парламент та вилетіти назад до Росії. Водночас, акції протесту перейшли у активну фазу – в Тбілісі біля будівлі парламенту почали збиратися тисячі людей. Вони вимагали відставки голови парламенту Іраклі Кобахідзе, а також очільників МВС та Служби державної безпеки, звинувачуючи їх у тому, що допустили російського депутата до грузинського парламенту.

Сутички і заклик Саакашвілі

За оцінками преси, біля будівлі парламенту зібралося близько 7 тисяч мітингувальників. Вони спробували взяти будівлю штурмом, але правоохоронці змогли утримати натовп завдяки сльозогінному газу та гумовим кулям. 

Поки між мітингувальниками та поліцейськими тривали сутички, колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі на своїй сторінці у Facebook активно коментував те, що відбувається. 

Він, зокрема, закликав грузинську поліцію перейти на бік протестувальників, і запевняв, що спецпризначенці не будуть застосовувати газ та гумові кулі проти розгніваного натовпу. 

Розгін мітингу та десятки постраждалих

Але поліцейські застосували не лише сльозогінний газ і кулі, але і водомети, і бронетехніку. Коли до будівлі парламенту підійшли додаткові сили поліції, їм вдалося відтіснити мітингувальників з площі біля законодавчого органу.

Протистояння протестувальників та правоохоронців продовжувалося на сусідніх вулицях до самого ранку, але вже не у таких масштабах і перевага в міці та кількості була явно на боці поліції. 

Внаслідок зіткнень біля парламенту і розгону мітингу постраждали не менше 70 людей. Серед постраждалих – 38 поліцейських і 8 журналістів. У багатьох мітингувальників травми горла та голови від гумових куль. ЗМІ повідомляють, що одній журналістці кулею вибило око.

Протести продовжаться

Представники об'єднаної опозиції Грузії заявили, що протести продовжаться і закликали своїх прихильників вийти на вулиці і 21 червня. Мітинг заплановано на сьому вечора. До вимог щодо відставки голови парламенту та керівників силових відомств додалася вимога проведення позачергових виборів до парламенту.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook