Російський опозиційний політик Олексій Навальний закликав Кремль звільнити ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова, який оголосив про безстрокове голодування.

Читайте також: 360 діячів культури звернулися до Меркель із закликом врятувати Сенцова

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті опозиціонера 31 травня.

"За всіма цими дивовижними пригодами, що трапилися з Аркадієм Бабченко, важливо ні на секунду не забувати про те, що відбувається з Олегом Сенцовим", – йдеться в заяві політика.

За словами Навального, про голодування Сенцова він почув по радіо в перший день арешту. Опозиціонер, згадавши про власне затримання, зазначив, що він, врешті, опиниться на волі і зможе потрапити додому, побачити рідних.

"А Олег Сенцов помре. Один у своїй камері, за тисячі кілометрів від близьких. Помре, розуміючи, що справа його повністю сфальсифікована, провини за ним немає. Ніякий він, звичайно, не терорист. Перед смертю його будуть катувати – ми ж розуміємо, що таке "примусове годування" в російській в’язниці. Хто не розуміє – читайте спогади радянських дисидентів", – пише Навальний.

Читайте також: Політв'язень Сенцов оголосив голодування та готовий померти у російській тюрмі

Він зазначив, що не вірить у милосердя російської влади, яке, "як єдиноріг – явище, якого не існує в природі".

"Дорогі Кремль і В.В.Путін! Переграйте Олега Сенцова. Проведіть його. Обмішурьте. Його подвиг, і його жертва, і його смерть поставлять його в один ряд з Боббі Сендс, Марченком та іншими титанами людства.

І будуть фільми про нього, і книги, і вулиці на його честь. І санкції нові теж, звичайно.

Треба переграти. Ви візьміть і, шокувавши всіх навколо, відпустіть його і всіх 64 українських політзеків. Нехай завтра "анонімне, але таке, що заслуговує на довіру, джерело в Кремлі" (нехай це буде Пєсков) заявить: Ми готові обміняти Сенцова і інших протягом 24 годин. За принципом "всіх на всіх". Без якихось переговорів. А потім Пєсков ж неанонімно це і підтвердить. І додасть: м’яч на боці президента Порошенка. І будемо всі дивитися, як бігає українська сторона в паніці. Як складає список. Як намагається укластися в 24 години. І всі писатимуть: який цей Путін все-таки хитрий. Знову всіх переграв. І Сенцова, і Україну, і західних лідерів. Дивіться, ось знову нашого Путіна хвалять західні газети.

Читайте також: Український режисер Сенцов помирає від отруєння в російській в'язниці

Ти подумай тільки, а? А ... Сенцов поїде додому і обійме свою сім’ю. І не буде більше на нас лежати його смерть", – йдеться в листі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter