Володимир Путін стверджує, що Росія готова визнати самопроголошені ДНР і ЛНР.

Читайте також: На Донбасі знищили більше 30 бойовиків – морги Горлівки забиті

Про це президент Росії заявив 18 квітня 2015 року в інтерв'ю ведучому програми "Вести в суботу" Сергію Брильову, передає Gazeta.ua.

"Я не виключаю такої можливості. Але зараз не хотів би з цього приводу говорити. Бо що б я не сказав, все може бути контрпродуктивно. Ми будемо дивитися по реаліях, які виникають у житті", – сказав Путін.

Розмови про легітимізацію Росією невизнаних республік точаться з 2015 року. Але далі заяв окремих російських політиків і лідерів бойовиків справа не йде. Щоправда, у лютому минулого року Російська Федерація визнала дійсними на своїй території документи, що посвідчують особу, а також реєстраційні знаки транспортних засобів, видані так званими Донецькою і Луганською народними республіками.

Відповідний указ підписав президент Росії Володимир Путін 18 лютого. Але реальних переваг мешканцям окупованого Донбасу з фіктивними паспортами це не дало. Влаштовуватися на роботу вони мають на загальних умовах, які діють для всіх заробітчан.

"Питання про визнання ДНР і ЛНР найближчим часом не варто розглядати. Ми намагаємося працювати за Мінськими угодами. У разі виконання Мінських домовленостей ЛНР і ДНР можуть розраховувати на окремий статус із автономією", – заявив у березні 2017 року Борис Гризлов, представник Росії у Мінській перговорній групі.

Читайте також: Величезний жовто-блакитний прапор запустили в небо над окупованим Донбасом

Лідери бойовиків ЛНР і ДНР сподівалися, що Путін погодиться визнати "республіки" напередодні виборів в обмін на підтримку електорату. Подібний варіант розвитку подій розглядали й експерти.

"Проголошення Малоросії, як мені бачиться, - один із можливих ходів, який можуть використати пізніше. Я маю на увазі один-два місяці під час виборчої кампанії. У Путіна, насправді, яскравих, надійних ходів для консолідації електорату не дуже багато. Припускаю, що в процесі цієї кампанії Росія може піти на визнання Малоросії", – пояснила Юлія Курнишова, експерт Інституту суспільно-економічних досліджень.

Але, як показав час, Володимиру Путіну вдалося виграти президентські вибори й без легалізації фіктивних республік.

"Володимир Путін ніколи не піде на визнання ЛНР і ДНР,  – коментує ситуаціюa46-річний Дмитро Снєгирьов, експерт, координатор ГІ "Права Справа",  – Його мета – повернути їх Україні з особливим статусом і таким чином підірвати її з середини. Бойовики тоді отримають амністію й частину місць у Верховній Раді, що назавжди заблокує європейський шлях Україні.

Україні навпаки може отримати дивіденди від визнання Росією цих республік. Таким чином Путін понесе персональну відповідальність за усе, що відбувалося на Донбасі протягом останніх чотирьох років. Крім того, повинен буде забезпечувати життєздатність ЛНР і ДНР і виділяти на це додаткові фінансові вливання. А такого навантаження бюджет Росії просто не витримає. Дестабілізується внутрішня обстановка – в Росію хлине натовп озброєних бойовиків, які в будь-який час можуть виступити проти самого Путіна".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter