У МЗС Росії відповіли на вимоги канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона, заявивши, що Росія забезпечує вільний прохід всіх кораблів через Керченську протоку і закликали не "вчити" РФ, а звернути увагу на "дії" України.

Читайте також: Меркель і Макрон вимагають від РФ негайно звільнити українських моряків

Про це йдеться в заяві на сайті Міністерства закордонних справ.

"Що стосується судноплавства в Керченській протоці, то російська сторона продовжує забезпечувати свободу судноплавства в цьому регіоні у відповідності з наявними російсько-українськими домовленостями, внутрішнім законодавством і застосовними міжнародними нормами, з урахуванням, зрозуміло, реальних ризиків безпеки, загроз і можливих провокацій з боку України та її західних друзів", – зазначається в заяві.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Емануель Макрон виступили із спільною заявою, у якій вимагають, щоб Росія випустила захоплених моряків.

Російська сторона ухилилася від відповіді на вимогу про звільнення українських військовополонених моряків, захоплених у протоці.

"Замість того, щоб намагатися вчити Росію, закликаємо наших партнерів по нормандскому формату звернути увагу на б'ючи очі факти грубого порушення Києвом прав людини і тих свобод, про які так дбає колективний Захід", – відзначили в МЗС.

"Грубими порушеннями" Києва були названі арешт капітана російського риболовецького сейнера "Норд" (а також продаж судна), арешт главреда "РИА Новости" Кирила Вишинського (за підозрою у державній зраді), незавершені розслідування справ про розстріл на Майдані і обстрілу Маріуполя в 2014 році, створення Православної церкви України, нібито утиски російськомовного населення в країні, а також введення військового стану.

Читайте також: Полонений росіянами український моряк написав лист

У той же час, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що вимоги Макрона і Меркель про звільнення моряків ВМС ЗСУ не можуть бути підставою для зміни російського законодавства.

"Зараз моряки перебувають під слідством. Все, що з ними відбувається, відбувається відповідно до російського законодавства [...] Безумовно, ми приймаємо до уваги подібні заяви, але вони не можуть бути підставою для зміни російського законодавства або для того, щоб хтось відступав від російського законодавства", – сказав він.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter