Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію про зміну характеру санкційного механізму і запросила Росію повернутися до роботи в ПАРЄ без обмежень права голосу.

Читайте також: Зеленський може зустрітися з Путіним

Рішення було прийнято в ніч на 25 червня. За резолюцію проголосували 118 депутатів, 62 проти, 10 утрималися, повідомляє "Європравда".

Таким чином, механізм накладення санкцій змінюється докорінно. Зокрема, в регламент була додана норма, яка скасовує право ПАРЄ накладати ключові санкції на будь-яку національну делегацію, включаючи Росію. Асамблея більше не зможе обмежувати право голосу, право виступу, право участі та голосування депутатів у комітетах асамблеї – незважаючи на те, які порушення допустила держава і його депутати.

У той же час, залишається право повністю відмовити у підтвердженні повноважень делегації окремої держави. Ймовірно, можуть бути схвалені також дрібні точкові санкції, але в цій частині резолюція є нечіткою.

Крім того, тепер Росія зможе представити список своєї делегації посеред сесії (за статутом Ради Європи делегація подається тільки перед початком першої сесії року).

Українські депутати вже заявили, що оскаржуватимуть повноваження РФ, як тільки вона подасть свій список.

Читайте також: В Європі заборонять подвійні стандарти якості продуктів

Хто голосував за повернення Росії в ПАРЄ

У мережі був опублікований повний список тих, хто голосував за повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи в ніч на 25 червня.

Найбільшими "друзями" Кремля показали себе делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії і Туреччини. Вони підтримали повернення РФ одноголосно.

Проти цієї резолюції проголосувала вся делегація України. Решта країн частково підтримували Київ, однак цих голосів виявилося недостатньо:

1 – Вірменія, 1 – Швейцарія, 1 – Чехія, 2 – Німеччина, 1 – Данія, 3 – Естонія, 2 – Фінляндія, 5 – Грузія, 1 – Хорватія, 1 – Ліхтенштейн, 4 – Литва, 3 – Латвія, 1 – Молдова, 2 – Нідерланди, 9 – Польща, 1 – Румунія, 4 – Швеція, 1 – Словаччина, 8 – Великобританія.

Під час засідання віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко виступила з потужною промовою, звернувшись до європейців із закликом не допустити повернення Росії. Вона підкреслила, що Кремль не виконав покладених на нього зобов'язань.

Напередодні керівництво нідерландського фонду Stichting Vliegramp MH17, який створили для допомоги родичам жертв аварії Boeing-777 над Донбасом, попросило висунути Росії ультиматум щодо повернення до ПАРЄ.

Нагадаємо, у квітні 2014 року ПАРЄ ввела санкції проти РФ,позбавивши росіян права голосу. Тому російська делегація припинила участь у роботі ПАРЄ.

Крім того, Росія припинила платити внески до бюджету організації. Сьогодні чистий борг Росії перед Радою Європи складає 66 млн євро, а до 30 червня країна має внести дві третини свого членського внеску, який для РФ складає 22 млн євро.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook