Ми часто додаємо у своє життя різноманітні спеції, як у прямому, так і в переносному сенсі. По-справжньому добре, коли дійсно солодко. Щоб цього досягти, душа прагне позитивних емоцій, а от смакові рецептори підказують, що час підсолодити страву чи напій. Вдалий ранок розпочинається із ароматної кави, смак якої довершує кубик цукру. Про функціонування "Гнідавського цукрового заводу", виробництво цукру, а також відому торгову марку "Солодко" нам розповів голова правління Ростислав Новосад.

Читайте також: Як народжується "солодкий пісок" показали на Гнідавському цукровому заводі: післямова

Довідка

Персона: Новосад Ростислав Павлович

Посада: Голова правління ПАТ "Гнідавський цукровий завод"

Знак зодіаку: Терези (ДН: 19 жовтня)

Життєве кредо: працювати, любити, вірити

Сімейний стан: одружений

В дитинстві мріяв стати прикордонником

Важлива подія в житті: народження синів

Бізнес для нього: праця + креативність, або можливість отримувати прибутки у виробничій чи комерційній діяльності, застосовуючи неординарні підходи.

Влада для нього – це можливість забезпечити прогресивне функціонування певної системи.

Вишукане дійство: Свято достатку, коли люди обсипаються тальком на канарському острові Ла-Пальма.

Історичне місце: Собор Святого Петра в Римі

Класний фестиваль: "Октоберфест"

Незабутній концерт: гурту "Queen" з Адамом Ламбертом

Вражаючий музей: Лувр (Париж).

Феєричне шоу: Троя, ансамбль "Огні Анатолії" (найбільший зафіксований світовий рекорд за хвилину 120 рухів)

Отримана нагороди: Почесні відзнаки Кабінету Міністрів України, обласної ради, облдержадміністрації

Улюблений фільм: "Згарище", "Місце зустрічі змінити не можна"

Музика: класика

Книга: Дюма "Граф Монте-Крісто"

Авто: Toyota Land Cruiser

Вид спорту:футбол

Страва: печена картопля зі шкварками, часничком і квашеними огірками

Напій: узвар

Ідеальний дім – це дім, в якому тебе чекають і в якому є затишок

Справжній смак життя – це відчуття задоволення і перемоги, яке отримуєш, долаючи різноманітні бар’єри у житті.

Історія створення заводу розпочалася фактично 60 років тому. Проте у 1996 році підприємство реорганізоване у ВАТ "Гнідавський цукровий завод". Розкажіть про історію відродження цукрового заводу. Яких змін зазнало підприємство, якщо повернутися у далекий 1958 рік, коли Гнідава дала Україні перший цукор

У часи реорганізації "Гнідавського цукрового заводу" почали відбуватися значні зміни, бо для початку потрібно було подолати ту схему, за якою працювали державні цукрові заводи, на яких трималася інфраструктура. На завод покладалась тільки виробнича діяльність, яка була регламентована.  Адже держава керувала ціною цукру, пального, визначала планові завдання посівів у колгоспах. І керівнику працювати було легше, адже всі завдання були визначенні, підтримувались і забезпечувались державою і владою на місцях. Коли  відбувалась реорганізація, потрібно було перебудувати мислення, адже тепер керівники повинні були чітко виробити фінансово-господарську модель, для того щоб налагодити виробництво цукру та отримувати прибуток. Тому заводу прийшлось пережити складний період розмежування від державного до акціонерного. Держава взяла на себе завдання регулювати ринок цукру. Проте весь період функціонування цукрових заводів говорить про те, що державного регулювання ринку немає, є або перевиробництво, або недовиробництво. Були часи, коли з 200 заводів збанкрутувало 150, і зараз в Україні діє 46. А працює на повну потужність фінансово грамотно орієнтовно 30-35 заводів.

З 1998 року кількість цукрових заводів в Україні значно зменшилась. Як вдалося зберегти підприємство на Волині?

Завод вдалося зберегти тільки завдяки колективу та  правильно визначеною фінансово-господарською політикою акціонерів. Наш завод є максимально прозорим, ми завжди покладалися тільки на себе, максимально дистанціюючись від політичної діяльності. Ми добросовісно і якісно виконували свою роботу і досягли того, що є одним із кращих заводів в Україні.

Читайте також: Цього сезону йдемо на рекорд як за кількістю переробленої сировини, так і за виробництвом цукру – Гнідавський цукровий завод

З якими завданнями зіштовхнувся керівник підприємства на той час і з якими сьогодні маєте справу власне Ви як голова правління?

На той час керівник займався виключно виробничими питаннями. А сьогодні це перш за все розгляд комерційних питань, забезпечення фінансово-господарської політики адже ми перейшли від планових до ринкових умов роботи.

Як давно Ви очолюєте керівну посаду на ПАТ "Гнідавський цукровий завод" і що входить до Ваших службових обов’язків?

Я очолив підприємство з травня 2016-го року. На зборах акціонерів було обрано мене головою правління, до цього я працював виконуючим обов’язків і 12 років заступником на цьому ж підприємстві. До посадових обов’язків голови правління входить оперативне управління заводом, організація його виробничо-господарської діяльності та забезпечення виконання завдань підприємства,  передбачених статутом.

Розкажіть детальніше про продукцію, яку випускає ПАТ "Гнідавський цукровий завод".

Ми випускаємо декілька видів цукру, перш за все це звичайний цукор в мішках 50 кг.
У продажі Ви знайдете цукор і в дрібних упаковках.  З 2003 року також фасуємо цукор від 250 г до 1 кг. Нещодавно було розроблено новинку – природній цукор в тубусі по 0,8 кг. Ми є єдиним заводом в Україні, який виробляє природній коричневий цукор, який завдяки своїй технології виробництва є корисним  та має особливий, вишуканий смак та користується значним попитом. Цього року виробили органічний цукор, виготовлений з органічних буряків без гербіцидів та мінеральних добрив.

На сьогоднішній день не один десяток людей забезпечений робочими місцями завдяки Вам. Середньооблікова чисельність працівників лише за 2015 рік становила 531 особу. Чи важко контролювати доволі великий штат?

На сьогодні на підприємстві працює 474 людини, і в сезон ми залучаємо ще 150 людей, в загальному це 650 людей, яких ми забезпечуємо роботою та достойною заробітною платнею. За останніх 2 роки ми тричі піднімали заробітну плату, у цей сезон виробництва вона складає в межах 7 тис., а в не виробничий сезон - трохи менша. Якщо організаційна структура підприємства побудована правильно, то керувати таким колективом не важко. Кожен структурний підрозділ отримує відповідні завдання, які контролюються. Якщо є правильні завдання і контроль за виконання, колектив достатньо дисциплінований, злагоджений, то керувати великою командою не тяжко, а в задоволення. Ми навіть на секунду не можемо зупинити виробничий процес як вдень, так і вночі. Протягом 4 місяців завод повинен працювати без зупинки, кожна хвилина зупинки дорогоцінна. Цукровар – це особлива справа, це дух, яким вони гордяться.  Якщо десь сталася помилка вони ідуть на допомогу один одному. Така солідарність надихає та вражає і дає право гордитися званням цукровара.  

Кажуть, що кадри вирішують все. Як очільник підприємства,  розкажіть про свій колектив. 

Колектив, який склався на цукровому заводі, – це команда  глибоких професіоналів своєї справи, це люди,  яким я, як керівник, готовий низько поклонитися. У першу чергу це професіонали  керуючих ланок: головний інженер Ординат Іван Миколайович, начальник виробництва Стемковська Людмила Миколаївна, головний технолог Синюк Петро Миколайович, головний енергетик Бесараб Юрій Володимирович, начальник ТЕЦ Мойсєєв Євген Вікторович. І багато інших працьовитих й відповідальних працівників, які  мають безцінний досвід роботи понад 30 років. Вони народилися з відчуттям цукровара,  і цим людям немає нічого  приємнішого, як смак нового цукру в новому сезоні, аромат нової продукції, вони відчувають, що роблять потрібну справу. Тому в нас і виходить найкращий цукор, адже ми його робимо з любов’ю. З 2007 р. ми виробляємо дуже якісний цукор, який  є  конкурентним на європейському ринку, адже ми експортували продукцію в Чорногорію, Польщу, Туркменістан, Ізраїль, Італію, Боснію, країни Балканського півострова, країни Африки. Наша продукція є конкурентоспроможна у світі, тому що зроблена з любов’ю.

В планах підприємства є залучення інвестицій для збільшення продуктивності до 8 тис. та заготівлі понад 8 тис. тонн на добу і заготівлі до 700 тисяч  за сезон.  Якими є показники сьогодні?

Було зроблено такий концепт розвитку виробництва, але проблеми, які були на той час, не дозволяли нам вийти на ті заплановані показники, які були зазначені. З минулого року ми почали досить інтенсивно працювати, за 2 роки вкладені рекордні інвестиції (понад 80 млн. грн.), які пішли на обладнання, реконструкцію та модернізацію виробництва. Ми працювали в трьох напрямках, щоб збільшити потужність виробництва, зменшити енергозатрати  на одиницю переробленого буряка, автоматизувати підприємство. За рік було вкладено чимало коштів та праці для покращення  роботи бурякопункту, на якому створювалось автоматизоване зважування сировини та запроваджена автоматизована система прийому цукрового буряка . Ми провели капітальний ремонт чотирьох бурякорізок, дифузій, придбали дві центрифуги кращої фірми "BMA", виконані роботи по будівництву декантатора. Ці позитивні зміни вплинули на якісь продукції, і ми вийшли на планові показники виробництва, для того щоб переробляти 6 тис. тонн на добу. Всі наші кроки в майбутньому мають привести до результату – переробка від 8-10 тис. тонн буряка, і ми зможемо тоді виробляти понад 100 тис. тонн цукру. Це фактично забезпечимо потреби трьох таких областей як наша. В нас є можливість диверсифікації виробництва. Завдяки зведеному біоетанольному заводу при падінні ціни цукру ми унеможливлюємо вплив цінових стрибків на економіку нашого заводу,  тому що диверсифікація призводить до того, що ми можемо з наших цукровмісних продуктів, меляси або дифузійного соку, виробляти біоетанол. Порівняно із нашими партнерами ми легше можемо пережити не прогнозованість  або падіння вартості  цукру.

Поділіться найбільшими досягненнями заводу на сьогодні.

Завдяки правильній стратегії роботи ПАТ "Гнідавський цукровий завод" є лідером цукрової галузі Волині та Західної України. Саме наше підприємство у 2003 році першим у державі створило національну цукрову торговельну марку – ТМ «Солодко», під якою випускається та фасується наш цукор. Підприємство здобуває різноманітні нагороди на аграрних та харчових форумах найвищого рівня: "Аграрний олімп» – за вагомий внесок у розвиток аграрного бізнесу в Україні. А продукція з ТМ "Солодко" цукор-пісок природній, цукор-цукор, цукор-пресований, дрібнокристалічний цукор є лідером продажу. Підприємство укладає ряд вигідних контрактів із закордонними партнерами.  На основі цього досвіду в ПАТ "Гнідавський цукровий завод" проводиться робота по масштабній реконструкції.

Читайте також: На Гнідавський цукровий завод приїхали німецькі спеціалісти

Переймаєте іноземний  досвід  чи будуєте роботу виключно на своїх вміннях та знаннях?

 На сьогодні підприємство є відомим не тільки в Україні, а й у Європі. Ми співпрацюємо і переймаємо досвід провідних підприємств, закуповуємо обладнання передових технологій відомих німецьких фірм "IPRO", "BMA", "APRO", "Noton", "Polimex", "Babbini", в яких було замовлено преси глибокого віджиму на суму 60 млн. грн. Нас знають, поважають і з нами працюють. Ми маємо тісні контакти з державною компанією "Польський цукор", з німецькою компанією "Pfeifer & Langen", з іншими іноземними компаніями. Вони вбачають в нас не тільки бізнес-партнера, але й установу, в якої можна повчитися.

Які найближчі плани хочете реалізувати?

Хочемо, щоб наше підприємство набуло найвищого європейського рівня. Ми йдемо до цього, але роботи дуже багато. Механізм, який реалізували раніше, був затратний, дорогий, він був величезний. Нам хочеться це все оптимізувати, і ми це зробимо, я впевнений. Зараз є ряд напрацювань, ми вперше в Україні побудуємо  комплекс цукровий завод, біоетанольний та біогазовий завод. Таким чином буде замкнута система, це програма глибоко амбітна і патріотична, є мрія, що ми цього досягнемо і будемо перші не тільки в Україні, але й у Європі. Ну і, звісно, це досягти певних показників переробки і отримання цукру. І не втратити те обличчя, ту марку, яку наші діди здобули для нас і передали у спадок. Будемо працювати та розвивати цукровий завод, щоб бути кращими не тільки в Україні, але й у Європі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook