Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках оновлення державних будівельних норм (ДБН) вносить зміни в частині організації благоустрою на прибудинкових територіях.

Читайте також: За які "комунальні сюрпризи" скоро доведеться платити українцям

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе, пише svidok.online.

Так, за його словами, при проектуванні нових або реконструкції існуючих житлових кварталів пропонується збільшити в 2 рази питомі розміри майданчиків для відпочинку дорослого населення і в 10 разів – для занять фізкультурою за рахунок господарських площ. Відповідні зміни містяться в нових ДБН Б. 2.2-12: 2018 "Планування і забудова територій".

Читайте також: Нові правила купівлі валюти вступили в дію в Україні

"Обов’язкове проектування господарських майданчиків на прибудинкових територіях – застаріла норма в Україні, яка існує ще з радянських часів. Згідно з нею, у кожному житловому дворі досі проектуються господарські площі для сушіння білизни або чищення килимів з розрахунком 0,3 кв. м на людину. Це в кілька разів більше, ніж передбачалося, зокрема, для майданчиків для відпочинку або занять спортом", – пояснив чиновник.

Він також додав, що в нових ДБН "ми прибрали цю застарілу норму, зате в 2 рази збільшили площі майданчиків для відпочинку дорослого населення (з 0,1 до 0,2 кв. м на людину) і в 10 разів – для занять спортом (з 0,2 до 2 кв. м на людину)".

"Сучасні прибудинкові території повинні бути максимально комфортними і зручними для жителів і розраховуватися на їхні потреби", – сказав заступник голови Мінрегіонбуду.

У міністерстві також уточнюють, що згідно з новими ДБН, за рішенням органів місцевого самоврядування на прибудинкових територіях можуть облаштовуватись майданчики для господарських цілей з розрахунку 0,1 кв. м на одну людину або 0,25 кв. м на одну житлову одиницю (квартиру). Відстані від майданчиків для господарських цілей до найбільш віддаленого входу у житловий будинок не повинні перевищувати 100 м.

Відповідна ДБН "Планування і забудова територій" вже опублікована і офіційнонабуде чинності з 1 вересня 2018 року.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter