Якщо втому відчувають зранку – причина у недосипанні. Якщо ж такий стан триває протягом тривалого часу, це може свідчити про хворобу.

Читайте також: Поради водіям: як не заснути за кермом?

76% американців відчувають постійну втому, яка є загальним симптомом, що може бути ознакою багатьох хвороб, пише vokrugsveta.

Фахівці виділяють 10 причин постійної втоми.

1. Апное уві сні

Апное – затримка дихання під час сну більш ніж на 10 с. це пов'язують із збільшенням мигдаликів, алергії або надлишкової ваги. Регулярні апное порушують структуру сну. Це погіршує пам'ять, знижує працездатність та викликає сонливість.

2. Низький рівень заліза в крові

Якщо в організмі недостатньо заліза, у клітини надходить мала кількість кисню. Це не тільки позбавляє енергії, а й провокує головний біль, запаморочення і задишку.

3. Дефіцит вітаміну B12

B12 міститься в м'ясі, рибі, домашній птиці, яйцях і молоці. Нестача вітаміну впливає на роботу мозку, нервів, клітин крові та інших частин тіла.

Читайте також: ТОП-7 порад для ідеального зору

4. Надмірне вживання цукру

Надмірне вживання цукру збільшує вагу, провокує перепади настрою. Людина стає більш млявою, з'являється втома.

5. Депресія

Постійна втома та порушенням сну – одна з ознак депресії. Людина може відчувати апатію, втрату інтересу до того, що вам подобалося раніше.

6. Знижена функція щитовидної залози

Щитовидна залоза виробляє гормони. Вони регулюють обмін речовин. Якщо рівень гормонів низький – з'являється втома. Також нігті стають ламкими, випадає волосся.

7. Малорухливий спосіб життя

Пасивний спосіб життя робить людино млявою і сонною. Часто він призводить до втоми. Відсутність фізичного навантаження негативно позначається на м'язах і емоційному стані.

Читайте також: Чому сон – це здоров’я дитини і як правильно спати

8. Гормональний збій

Низький рівень тестостерону у чоловіків або кортизолу у жінок може викликати відчуття втоми. Жінок стають втомленими і дратівливими, якщо мають підвищений рівень естрогену і недостатній – прогестерону.

9. Сезонний афективний розлад

Люди з сезонним афективним розладом відчувають підвищену втому через нестачу світла під час коротких зимових днів.

10. Цукровий діабет

У людей з діабетом 2-го типу втома є одним із симптомів цього захворювання.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter