Американські дослідники з Каліфорнійського університету виявили, що у зубній пасті, милі та шампуні містяться небезпечні хімічні речовини – діетилфталат та триклозан, які впливають на статеве дозрівання дівчаток.

Читайте також: Як захистити житло від злодіїв на свята: поради фахівців

Дослідницька група стежила за здоров’ям 179 дівчаток та 159 хлопчиків від народження до досягнення підліткового віку, пише 24 канал.

Виявилося, що речовини, які містяться у цих засобах, призводять до передчасного статевого дозрівання. Як наслідок – високий ризик психічних захворювань, раку грудей і статевих органів.

Дослідники вивчили рівні хімічних речовин у матерів під час вагітності та у дітей, які спостерігалися від народження до підліткового віку.

Вони виявили, що у матерів, які мали більш високий рівень двох хімічних речовин в організмі під час вагітності – діетилфталат, який використовується в ароматизаторах, і триклозан, антибактеріальний агент в деяких милах і зубній пасті, статеве дозрівання дочок була прискорено. Щодо зміни часу статевого дозрівання хлопчиків, то таких даних було мало.

Фахівці визначили основні чинники, що впливають на ріст і розвиток організму дітей, а також чинники передчасного статевого дозрівання – ріст грудей та поява місячних до 8 років. При цьому зазвичай дівчинки вступають в період статевого дозрівання в 11 років.

Читайте також: У новорічну ніч значно зростає ризик інсультів та інфарктів, – медик

Раннє статеве дозрівання можуть спричинити такі хімічні речовини, які містяться в засобах особистої гігієни, як фталати, парабени і феноли. Їх дія нагадує дію гормонів, що призводить до збоїв в діяльності ендокринної системи.

Та вчені переконані, що їх вплив на організм необхідно підтвердити у майбутніх дослідженнях.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter