За результатами екзит-полів після першого туру виборів президента України-2019, до другого туру проходять Володимир Зеленський та Петро Порошенко. Чинний гарант та його прихильники були шоковані розривом між кандидатами – 30,6% у Зеленського проти 17,8% у Порошенка.

Читайте також: ЦВК офіційно оголосила про проведення другого туру виборів

Відтак у Порошенка на наступний день почали риторику, спрямовану на порятунок рейтингу перед другим туром, адже, як виявилось, до показників Зеленського дуже далеко.

Втім риторика "порохоботів" у ЗМІ та Facebook скидається більше на істерику. Схоже, що кампанія Порошенка перед другим туром буде ще більш примітивною і брудною, ніж перед першим.

Отже, у деяких ЗМІ з'являються статті про те, що невідомі аналітики та експерти із США спрогнозували Порошенку впевнену перемогу у другому турі після об'єднання із іншими кандидатами, які балотувались на посаду.

Є й матеріал про те, що 1 квітня у кабінеті мера Бердичева замироточив портрет Петра Порошенка, але автори одразу попередили, що це першоквітневий жарт. Однак нікого не здивує, якщо скоро ця інформація буде поширюватись "порохоботами" у Facebook як правдивий факт.

Читайте також: Зеленський піде на дебати із Порошенком

Відомі блогери та політтехнологи, які не приховували прихильності до Порошенка, порокують крах Україні, масштабні громадянські сутички і втрату 6-8 областей.

"Головний і найнеприємніший висновок дня голосування для країни. Більше половини жителів України не відчувають себе її громадянами. Це не громадяни, а населення. На цьому гіркі уроки не закінчуються. Попереду ще парламентські вибори і ця картина стане ще більш потворною. Головне, визнати це як факт, переосмислити помилки і рухатися вперед", – написав політолог Тарас Березовець, образивши близько 80% українців.

"Стан грогі (помутніння після удару в боксі - ред.) У народу України, зрозумілий. Адже важко знайти пояснення алогічним вчинкам. І проблема не в тому, що опоненти думають якось інакше. Це як раз нормально. Проблема в іншому – вони взагалі не думають. Голосування на виборах Президента з позиції, "на зло йому, спалю країну", це, звичайно, дуже розумно. Сьогодні можна спалити все, що завгодно. А що завтра? 

Тридцять відсотків виборців проголосували за... бігборд. Ладно якби труси купили собі, надивившись реклами.

Радісно кліпаючи очима, наживку з'їли миттєво. Це головне. Умовний рефлекс за методом Павлова. Примітивні потреби. Дзюрити, какати, їсти.

Правда у нас ще є останній магазин з патронами. Їх небагато, але все ж. Або дамо останній бій, або впору буде здирати патріотичні татухи і поступово забувати цю, таку коротку сторінку в нашій історії, коли ми ... майже перемогли!" – написав блогер-"порохобот" Олексій Петров, обливши брудом усіх, хто не проголосував за його фаворита, і закликавши людей до застосування зброї.

"Агресивно-слухняна більшість (простий народ) – вона і в Африці агресивно-слухняна більшість. Порошенко дійсно настільки перев'язав рани на Донбасі, що "простий народ" перестав вважати ці рани проблемою – Путін далеко, а рупь по вісім дай вже сьогодні. Прості люди, рівно сидять на ж@пе...

На те, що Пороху вдасться за три тижні подолати розрив з першим кандидатом і виграти вибори, даю 40/60, не більше. Просто не бачу переломного фактора, який би змусив "простий народ" включити мозок. Порошенко – титан, і буде битися до останнього, але навіть він не всесильний в боротьбі з людською тупістю і першим ступенем піраміди потреб Маслоу", – робить висновок блогер Олег Шарп.

"Маю надію, що Порошенко не віддасть Україну на руйнування. Як не віддав Путіну. Це все життя коту під хвіст. Мене влаштовує хунта", – пише артист Сашко Лірник.

Як бачимо, серед електорату Порошенка після "легкого фіаско" у першому турі панує дуже агресивна, спрямована на розпалювання ворожнечі із політичними опонентами, риторика. Апогеєм істерики "порохоботів" стала публікація відомого журналіста Айдера Муждабаєва. Він прямо закликав до розстрілу українців, які не підтримали Порошенка і заявив, що Україна втратить половину областей. Його пост одразу підпадає під ст. 129 (погроза вбивством) та 161 (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та ненависті).

"Ось відмінна карта тих, з ким ми живемо в одній країні. Це – звичайні зрадники. Ті, хто здадуть країну на раз-два. Додайте сюди виборців Юлі [Тимошенко], [Юрія] Бойка, [Олександра] Вілкула та інших ставлеників Росії. Ніяких шансів перемогти їх у другому турі у нас немає. Це абсолютно нереально. Зрада переможе з імовірністю 100%.

Я тільки що розмовляв у себе вдома з бойовим комбатом. Мабуть, доведеться стріляти. Коли тобі стріляють в спину, іншого виходу немає. Це означає нову революцію, перемогу патріотів, а й одночасно втрату ще шести-восьми областей. На жаль, проросійська більшість не залишає нам жодного шансу врятуватися, крім цього", – заявив Муждабаєв.

Подібна реакція "ярих" прихильників Порошенка в певній мірі зрозуміла. Але, на жаль, "порохоботи" переходять усі межі дозволеного, коли закликають до громадянської війни, розстрілів і сепаратизму. Однак це лише передсмертні конвульсії злочинного режиму Петра Порошенка, який став, можливо найбільшим розчаруванням у сучасній історії України. Адже псіля Революції Гідності президент продовжив діяння Віктора Януковича і близький до того, аби перевершити "легітимного" втікача.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook