Кабмін України пом'якшив карантинні обмеження і дозволив відкривати продовольчі ринки. Але українські фермери продовжують нарощувати збитки через обмеження збуту продукції.

Читайте також: Експерти розповіли, що буде з курсом долара після послаблення карантину

Про це повідомила директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва в коментарі "Інтерфакс-Україна".

"Вітчизняні виробники мають проблеми з реалізацією плодоовочевої продукції, як торішньої, так і ранньої цього року. З огляду на те, що карантин в Україні продовжений до 22 травня, збитки фермерів можуть сягнути таких масштабів, що в наступному році частина виробників просто не почне новий сезон через брак коштів", – каже експерт.

Як змінилися ціни на продукти

Як повідомила представниця УПОА, через таку ситуацію продажі замороженої та свіжої плодоовочевої продукції вже знизилися в середньому на 60-70% у порівнянні з показниками 2019 року.

Зниження ціни на ранні овочі і ягоди також істотно позначилося на доходах фермерів. Станом на кінець квітня свіжа плодоовочева продукція подешевшала в середньому на 30-40% порівняно з показниками минулого сезону. Так, наприклад, ще кілька тижнів тому тепличний огірок відвантажували по 12-15 гривень за кілограм, що приблизно дорівнює рівню собівартості, а виробники суниці садової реалізовували ягоду по 50-80 гривень за кілограм – тобто на 40% дешевше, ніж минулого року, – зазначила Звєрєва.

Читайте також: Українських водіїв попередили про нові штрафи

Експерт помітила також, що зниження середньої температури повітря на території України спровокувало зростання цін на овочі та ягоди через істотне скорочення збору продукції у теплицях. "Подальше потепління сприятиме зростанню пропозицій тепличної плодоовочевої продукції, що в свою чергу, відіб'ється на ціні. Тому збитки фермерів у цьому сезоні навряд чи закінчилися, і це не кажучи про тих виробників, які просто викидали свою продукцію на смітник", – сказала вона.

Вимоги МОЗ щодо відновлення роботи ринків

  • На ринок допускатимуть працівників, продавців і відвідувачів лише, якщо ті будуть у масці або респіраторі, і їм безконтактно виміряють температуру.

  • На кожному вході або в’їзді на ринки мають бути антисептики.

  • На 10 квадратних метрах має бути лише один покупець.

  • Щотри години слід проводити дезінфекцію безконтактних поверхонь.

  • Наприкінці кожного робочого дня мають відбуватися дезінфекція та прибирання всіх приміщень.

  • Не має бути жодної стихійної торгівлі на прилеглій до ринку території.

Для продавців

  • Відстань між робочими місцями має бути щонайменше 3 метри.

  • Продавців і покупців мають відмежовувати захисні екрани.

Для працівників

  • Слід інформувати відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень і щодо профілактики коронавірусу.

  • Потрібно контролювати, чи дотримуються вимоги щодо профілактики COVID-19. А у разі порушень, їх слід оперативно усунути.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook