Голова Волинської ОДА Олександр Савченко сьогодні передав ЦНАПу міста Луцьк мобільного адміністратора – багатофункціональний переносний пристрій, який дає змогу надавати більше 60 послуг на виїзді. Він представляє собою валізу з обладнанням, яке можна використовувати без прив'язки до офісу ЦНАПу.

Читайте також: Губернатор Волині звернувся до правоохоронців, щоб розібратись з візитом голови Громради до Росії

Головними "плюсами" мобільного адміністратора фахівці називають можливість надання послуг маломобільним групам: інвалідам, особам похилого віку, хворим, які перебувають у лікарні тощо.

Олександр Савченко та Лариса Карп`як. Фото ІА "Волинські новини"

Мінуси "валізи" також суттєві: вона не дозволяє надавати найпопулярніші послуги щодо оформлення біометричних документів через відсутність спеціального обладнання і працює не з паспортами, а лише з ID-картками. Де у таких соціально незахищених верств населення ID-картки запитаєте Ви?

Справа в тому, що дана модель коштує близько 60 тисяч грн, а для надання повного спектру послуг необхідна модель, ціна якої приблизно 200 тисяч грн.

Виїзний адміністратор від EGAP

 Олександр Савченко зауважив, що під час візиту побачив, що у ЦНАПі якісно обслуговують лучан і немає велетенських черг за межами будівлі. Також він відзначив конструктивну співпрацю влади Луцька з ОДА. З його слів, заслуга міської влади також полягає у тому, що правильно був обраний керівник ЦНАПу, відповідно, у департаменті працює професійна команда.

Однак усеодно виникає запитання, чому саме губернатор Олександр Савченко святково вручає мобільні адміністратори у Голобах, Маневичах і незабаром Нововолинському ЦНАПам, адже "валізки" були придбані не за бюджетні кошти. Пристрої купили за грантові кошти швейцарської програми "Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади" (EGAP). Програма EGAP, що фінансується Швейцарською Конфедерацією, виконується Фондом Східна Європа та Фондом InnovaBridge. 

Читайте також: У Волинській ОДА штучно коригують плани через невиконання бюджету

Додамо, що до команди EGAP на Волині входять Роман Матвійчук (регіональний координатор у Волинській області), Михайло Наход (виконавчий директор "Асоціація відкритих міст") та "активіст-експерт" Петро Верзун (ВОГО "Фонд Місцевого Розвитку"). Останній, той самий екс-лідер місцевої "Самопомочі" Петро Верзун, який перебуває зараз у СІЗО за шахрайське привласнення більше 9 млн грн.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter