СБУ і Військова прокуратура затримали російське судно у четвер, 25 липня. За інформацією СБУ 24 липня в порт Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер "NIKA SPIRIT", який за номером ІМВ – 8895528, за даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS ідентифікований як уже відомий танкер "NEYMA", який блокував українські малі броньовані артилерійські кораблі "Нікополь", "Бердянськ" і буксир "Яни Капу" в Керченській протоці, після чого 24 українських моряка були взяті в полон.

Читайте також: Американські Javelin за Порошенка таємно забирали у військових на Донбасі та вивозили за кордон

Відзначається, що слідчі СБУ та військова прокуратура вже закінчили санкціоновані українським судом слідчі дії: обшук з метою встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів з судна, записів радіо переговорів під час конфлікту, бортових журналів. Допитані члени судокоманди, вилучені документи, необхідні для розслідування. Зазначене судно визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт.

На борту російського танкера NEYMA, який був затриманий сьогодні Службою безпеки України, знаходиться екіпаж з близько 15 громадян Російської Федерації. Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на власне джерело.

Читайте також: Автор ролика, де фура збиває Зеленського, знайдений – йому загрожує суворе покарання

За його словами, всі вони почуваються задовільно. Джерело відзначило, що у танкера російський судновласник, однак долею моряків він поки не турбувався.

Пізніше російських моряків відпустили на свободу. При цьому з них взяли зобов'язання з'являтися на допити за викликом слідчого. Що чисто юридично не заважає їм виїхати з України – у справі моряки проходять як свідки. Отже, ніяких обмежень на пересування вони не мають.

В МЗС РФ заявили, що російська сторона з'ясовує обставини події затримання російського танкера NEYMA для прийняття адекватних заходів. У міністерстві відзначили, що Києву також "варто подумати про можливі наслідки таких дій для ситуації в Азовському морі".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook