Сенат США одностайно прийняв двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конгресу США, де Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу.

Читайте також: Комітет Сенату США затвердив резолюцію про Голодомор в Україні

Про це повідомляє Посольство України в США.

Так, зокрема, до постановляючої частини документа включено визнання Сенатом висновків Урядової Комісії США по Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 р.) про те, що "Сталін і його оточення вчинили в 1932-1933 рр. геноцид проти українців".

Резолюція також засуджує систематичні порушення прав людини, в тому числі права на самовизначення і свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу.

Читайте також: У Миколаєві зарізали відомого вченого–дослідника Голодомору

Висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, і їх сім’ям, а також міститься заклик до поширення інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії.

"Щиро вдячні Сенату США і головним співавтором резолюції – співголовам Сенатського українського кокусу, сенаторам Роберту Портману і Річарду Дурбіну за це історичній важливості рішення. Ця резолюція стала результатом плідної взаємодії Посольства України в США, української громади Америки і друзів України в Сенаті США", – пишуть у відомстві.

Зазначимо, що проект такої резолюції був також затверджений Комітетом у закордонних справах Палати представників Конгресу США і тепер очікує розгляду під час пленарного засідання.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter