На ринках України з'явилися перші кавуни. Ягоди завозять з Херсону. Там вони коштують 3-3,5 грн за кг. Дорожче, по 5,5-6,5 грн за кг, кавуни продають у Львові на Шуварі. У столиці за кілограм просять 12-15 грн.

Читайте також: Ціни на кавуни побили всі рекорди

"На українських ринках продавати кавуни почали рано. Мінімум на 10 днів раніше, ніж рік тому. Кавуни переважно завозять із Півдня. Головним чином з Херсонської області, рідше – з Одеської", – розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

За її словами, фермери побоюються, щоб не повторилася минулорічна ситуація. Тоді через спеку вони втратили багато врожаю.

"Водночас в Україні вже змінилася погода – похолодало. З дозріванням кавунів виникли проблеми. Тому не можна точно сказати, коли розпочнеться повноцінний сезон кавунів. Погода може суттєво відкоригувати це. Так, минулого року у липні були мінімальні ціни, у серпні через спеку вони підскочили. Адже врожай кавунів фактично спікся на полі", – каже експерт.

Читайте також: 7 найпоширеніших міфів про молоко

Щороку Україна збирає майже 500 тис. т кавунів.

"Потреби в імпорті немає. Щоправда поза сезоном – у травні закупили трохи кавунів з Іспанії. Водночас кавун – це одна з небагатьох плодоовочевих позицій в Україні, яка має суто європейський фокус експорту. Переважну кількість цієї продукції ми продаємо до ЄС. Так було завжди. Навіть до введення режиму вільної торгівлі з країнами Євросоюзу", – підсумувала Тетяна Гетьман.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter