Шахраї в соцмережах і месенджерах розсилають фальшиві повідомлення від імені родичів і друзів. Таким чином аферисти виманюють у довірливих українців гроші.

Читайте також: На Волині жінка ошукала близько 200 людей, продаючи одяг через інтернет

Про це повідомляє Сегодня.

Аккаунт Олени Вертинською в Skype зламали невідомі і від її імені просили кращих друзів перевести дві тисячі гривень.

«Їду ввечері з роботи, і мені починають дзвонити мої друзі. Кажуть, що до них з мого особистого Skype приходять повідомлення», – розповідає Олена.

Коли жінка прочитала повідомлення, то не повірила своїм очам: листування копіювала її стиль спілкування, смайлики і навіть знаки пунктуації.

На виверти аферистів попався один Олени Сергій. Коли він прочитав повідомлення з проханням перевести майже три тисячі гривень – взявся допомагати.

«Вона мені пише, що не проходять гроші і просить у мене логін і пароль від мого онлайн-банкінгу. Добре, логін і пароль тримай, а потім розберу», – згадує Сергій.

Але коли з рахунку почали зникати гроші, чоловік зрозумів, що його обдурили. Але повертати переклади було вже пізно. Вдалося лише заблокувати картку.

Перед тим як зламати сторінку, аферист збирає інформацію про жертву і її оточенні, щоб знати, хто може без зайвих питань перевести кошти. Це займає мінімум часу, говорить глава Інтернет-асоціації Олександр Федієнко – ми самі в соцмережах викладаємо фото і дані про близьких і друзів.

«Домовтеся з близькими друзями, родичами, дітьми, що в разі критичних ситуацій ви будете писати повідомлення, але вставляти в кінці кому або замість коми ставити крапку», – радить Федієнко.

Щоб убезпечити свою сторінку від зломщиків, Федієнко радить придумати складний пароль і прив’язати аккаунт до номера мобільного телефону.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook