Українці часто їдуть за кордон з метою кращого заробітку. Їм не вистачає грошей на утримання родини, тому рятівниками стають найближчих сусідніх країн, де обіцяють більші гроші. Але все не завжди проходить гладко, адже дуже часті випадки, коли наші люди потрапляють на тамтешніх місцевих шахраїв, які наживаються на заробітчанах.

Читайте також: "Човниковий" бізнес: як поляки заробляють на українцях

Про це пише 24 канал.

Вінничанин Сергій Царук розповів, що поїхав до Польщі і працював там через посередника, через юридичну особу. Але все гаразд було лише перший тиждень.

"Потім почались затримки зарплати з різних причин. За такою ж схемою, як зі мною, через ті самі причини п'ятьом людям недоплатили певні кошти – комусь більше, комусь менше", – розповів Сергій.

Негативний досвід працевлаштування у Польщі є й у Юлії Обелець. Зараз в неї хороша робота та щаслива родина. Про невдалу спробу заробітку у Польщі три роки тому тепер згадує з посмішкою. За місяць важкої фізичної праці вона разом з чоловіком отримували копійки.

Часто люди не можуть навіть повернути вкладені гроші.

Читайте також: Чим загрожує українцям нелегальне працевлаштування в ЄС

"Нам дали по 4200, якщо на гривні перевести. Ми навіть не відбили того, що вклали. Ми вирішили більше не ризикувати, повертатися в Україну і пробувати влаштовувати життя тут. Помаленьку ми йдемо до наших цілей. Частково їх втілили, а дещо ще попереду", – сказала мешканка Полтавщини Юлія Обелець.

За три роки за кордон виїхали працювати майже півтора мільйона українців. Найбільше – до половини у Польщу, а також в Росію, Італію та Чехію. За словами соціологів – трудова міграція з України вже досягнула свого піку.

"Скоріше за все потік трудових мігрантів не буде зростати. У нас немає резерву населення, яке могло б знятися і поїхати працювати кудись. Оці міграційні потоки на заробітки, хто їздить – це достатньо усталені такі потоки, люди проторували собі цей шлях", – зазначила науковець Інституту демографії та соціальних наук Лідія Ткаченко.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter