Вибираючи дієту, частіше думають про схуднення. У той же час дієтологи звертають увагу, що не всі дієти для схуднення корисні для здоров'я. Однак є одна дієта, яка дозволяє підтримувати вагу в нормі і піклуватися про здоров'я всього організму.

Читайте також: Вчені визначили найефективнішу дієту

Середземноморська дієта — це тип харчування, якому не змовляючись слідують жителі середземноморського регіону. Їхній раціон включає цільнозернові продукти, горіхи, оливкову олію, розмаїття овочів, фруктів, бобових і помірну кількість риби, птиці, м'ясних продуктів й алкоголю. Це не стільки дієта, скільки спосіб життя, який вже давно відомий як найкорисніший для серця, один з кращих для довголіття і зниження ризику ракових захворювань. 

У дослідженні Грецького відкритого університету провідний автор Константінос Аргіропулос і його колеги спостерігали за групами в будинку догляду за людьми похилого віку в Східній Аттиці. 34% учасників повідомили про високу прихильності середземноморської дієти, а 64% відсотка – про середню. Скринінг зафіксував прояв симптомів депресії у майже 25% учасників.

Читайте також: Скільки разів на день потрібно їсти: відповідь лікаря

Команда виявила, що збільшення споживання овочів в кожній групі було пов'язано зі зниженням ризику депресії на 20%. Крім того, зниження споживання птиці і споживання алкоголю в групах було пов'язано з зниженням ймовірності депресії на 36,1% і 28%, відповідно.

"Наші результати підтверджують, що депресія у літніх людей – поширене явище, яке тісно пов'язане з декількома факторами ризику",– зробили висновое автори. – "Дотримання середземноморської дієти може захистити від розвитку симптомів депресії в літньому віці". У той же час, на думку авторів, дослідження не доводить причинно-наслідкового зв'язку, адже воно може бути відображенням того факту, що людям з депресією важче дотримуватися здорової дієти.

Депресія – це один з найпоширеніших психічних розладів, симптомами якої є втрата інтересу або радості, почуття провини і низька самооцінка, порушення сну, апетиту, млявість і погана концентрація уваги. У той самий час вчені відзначають, що випадки депресії, які виникають після 55 або 60 років, відрізняються від тих, які виникають в більш молодому віці.

Читайте також: Назвали 5 продуктів, які викликають головний біль

"Депресія пізнього віку не пов'язана з сімейною історією, і приблизно в половині випадків це перша ознака деменції", – вважає Марк Д. Рего, доцент клінічного факультету психіатрії в Медичній школі Єльського університету. Він припускає, що користь середземноморської дієти від депресії в пізньому віці може бути пов'язана з її впливом на здоров'я судин. А це означає, що і в профілактиці таких станів допоможе правильне харчування. Іншими словами, щоб дізнатися, що таке щастя в зрілому віці, потрібно перейти на середземноморську дієту якомога раніше.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook