В Україні банкіри вважають, що після новорічних і різдвяних свят курс долара може знову повернутися до падіння.

Читайте також: Долар впаде ще більше: експерти дали тривожний прогноз

"Гривня йде на новорічні фінансові канікули на позначці 23,69 грн/$, що відповідає номінальній ревальвації за підсумками року на 14,5%. При збереженні попиту на ОВДП з боку нерезидентів курс може не тільки стабілізуватися, але і почати зміцнюватись", – заявив директор казначейства банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний у коментарі "Інтерфакс-Україна".

За його словами, зміна тренда зміцнення гривні на її стрімке ослаблення сталася під впливом цейтноту учасників ринку в зв'язку з нестандартним робочим тижнем, який закінчує фінансовий рік, а також зі стартом різдвяних канікул у Європі і США.

"Рекордний денний викуп валюти регулятором в обсязі $700 млн у четвер і курсовий розворот були сприйняті ринком як сигнал до нагнітання ажіотажу: готівковий ринок різко підвищив котирування долара і збільшив спред, що в поєднанні з періодом відшкодувань ПДВ і фіналізацією учасниками ринку річних фінансових розрахунків мало ефект пружини, що розтиснулася. У результаті котирування долара пішли в ріст, що підігріваються спекулятивною активністю", – зазначив Курінний.

Читайте також: Нацбанк пояснив, чому зміцнюється гривня

Старший аналітик "Райффайзен Банку Аваль" Михайло Ребрик також вважає, що ослаблення курсу гривні носить ситуативний характер.

"Девальвація проходить на "тонкому" ринку, тобто на малих обсягах, що в деякій мірі говорить про нестійкий, а іноді про спекулятивний характер такого руху. Виходячи з характеру руху, характеру угод на міжбанку, якими забезпечено зростання, і того факту, що котирування на готівковому ринку випереджають міжбанк, я схильний вважати, що поточне ослаблення гривні ситуативне", – резюмував він.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook