В Україні почастішали випадки підробки бензину. Наприклад, продаж нелегально виробленого бензину для автомобілів становив у 2013 році – 35-38%, у 2014 році – 15-20% загального обсягу споживання цієї продукції.

Читайте також: Як на автозаправках ОККО нахабно дурять клієнтів

Проблема зі створенням так званої "бодяги" є дуже актуальною сьогодні. Великі компанії заробляють мільярди, обдурюючи водіїв і знищуючи їхні автомобілі неякісним пальним.

Виявилось, що підробити бензин не так вже й важко. Особливо на міні-НТЗ та нафтобазах. Там навіть можна придбати паливо з одним паспортом і продавати під ним інший "розбодяжений" продукт.

Даний бізнес є дуже вигідний, але нелегальний. Його суть – придбати базовий компонент пального і змішати з різними хімічними присадками.

Читайте також: Антимонопольний комітет України зайнявся заправками нардепа Івахіва

Наприклад, той же самий титраетил свинець, який полюбляють "бодяжники", підвищує октанове число суміші до стандарту, але з часом вбиває поршневі кільця та клапани. У свою чергу, нафталін призводить до утворення нагару у паливній системі. Від нього страждають шланги, бензонасоси і форсунки інжектора.

Так само раніше йшла запекла боротьба на аукціонах за так званий "стабільний газовий бензин", який виробляла державна компанія "Укргазвидобування". Такий бензин використовується в хімічній промисловості, але часто його використовували як основний компонент для фальсифікату.

Читайте також: "Континіум" ухиляється від сплати податків?

Нагадаємо, що свого часу керівника державного підприємства Сергія Костюка затримували за звинуваченням у завданні збитків державі у сумі на кілька десятків мільйонів гривень через продаж сировини за заниженими цінами для групи компаній "Континіуму".

Саме "Контінум" виявився головним фальсифікатором бензину, поширюючи його через свої заправки WOG. Головними жертвами шахраїв стали власники дорогих іномарок, які необхідно заправляти якісним бензином.

На WOG найдорожчий і розрекламований бензин MUSTANG продавали, як найбільш якісний продукт. Однак він створювався за згаданою схемою: бензин з низьким октановим числом + дешеві хімічні присадки - податки = MUSTANG.

Власники WOG заробили мільярди на обмані людей і завдали величезних втрат економіці України. По-перше, неякісне пальне дуже шкодить автомобілям. По-друге, державний бюджет недоотримує мільярди від сплати податків. По-третє, це шкодить конкуренції на ринку, адже дозволяє необґрунтовано знижувати ціну особливо на тендерах. По-четверте, це джерело корупції, адже нелегальне виробництво не може відбуватись без "кришування" з боку правоохоронців.

Читайте також: "Континіум" не поспішає повертати мільярдний кредит

Тривалий час шахрайська діяльність WOG та деяких інших компаній покривалась нечесними судами та правоохоронцями. Однак зараз це стало предметом розслідування державних органів. Суд виніс не одне рішення щодо незаконних дій WOG і пов'язаних з нею компанії.

У одному з судових рішень зазначається, що бензин для WOG  вироблявся, зокрема, у Рівненській області. 

"Проведеними оперативно-розшуковими заходами було встановлено, що на нафтобазі за адресою Рівненська область, м. Дубно, вул. Страклівська, 18-а, здійснюється незаконне виробництво паливно-мастильних матеріалів, а також проводиться розвантаження та завантаження ємностей – залізничних цистерн, які прибувають із маркуванням Російського підприємства "Сибур", яке є експортером хімічних добавок для виробництва бензинів (дистилят, фракція ізопентанова та інші).

Схема ухилення від сплати податків та незаконного виготовлення бензину полягає у замішуванні різних хімічних компонентів (присадок, фракцій) із заводським (імпортованим) бензином, та подальшої реалізації на території України через мережу АЗС, під виглядом більш якісного пального.

З метою реалізації даної схеми ТОВ "НАФТОТРЕЙД ЛТД" купує у ТОВ "ЛОТ-ІНВЕСТ" та ТОВ "ЕКСІМОЛ" необхідні компоненти, а також готові паливно-мастильні матеріали у ТОВ "ВОГ РІТЕЙЛ" (ЄДРПОУ 37821544) після чого проводить змішування усіх хімічних речовин та реалізовує вже готову суміш через мережу заправок WOG під виглядом більш якісного імпортного пального, зокрема через ТОВ "ВОГ ТРЕЙДИНГ" (імпортує через митний пост "Сарни" Рівненської митниці ДФС пальне призначення для розмішування, а також подальшої реалізації готової суміші (бензину) через мережу АЗС).

При змішувані 1-ї тонни дистилятів з 1-ю тонною бензину (А-80, А-92, А-95) ТОВ "НАФТОТРЕЙД ЛТД" отримувало 2-і тонни пального, які в подальшому реалізовуються через мережу АЗС компанії WOG кінцевому споживачу під виглядом більш якісного моторного бензину", – йдеться у рішенні.

Читайте також: WOG у великій борговій ямі

Це лише невеликий витяг з судових рішень, який підтверджує шахрайські схеми роботи WOG.

Насамкінець, зазначимо, що на кожній АЗС є куточок споживача. Перед заправкою необхідно перевірити наявність сертифіката відповідності, який повинен бути чинним і містити всі марки пального, що продається на АЗС, а також паспорт якості на партію пального. У паспорті мусить бути зазначена марка пального, яка є у сертифікаті відповідності. Також паспорт повинен бути датований не раніше, ніж місяць від дати заправки.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook

Віталій Іщук