Сьогодні, 1 квітня, православні та греко-католики відзначають Вербну неділю – неділю, яка припадає за сім днів до Великодня. Великий Тиждень, який ще називається Страсним, розпочинається саме цим святом.

Читайте також: Стало відомо, в яку суму українцям обійдеться великодній кошик (Відео)

Про це пише press-centr.

Мабуть, найпоширенішою традицією цього свята можна вважати удари вербою. Після того, як вербу освятили на ранковій службі в церкві, люди били один одного гілочками і примовляли: "Верба хлест, бий до сліз. Не я б`ю, верба б`є, за тиждень – Великдень! Будь здоровий, як верба". У народі вважали, що освячена верба має особливу очисну силу, яка здатна врятувати худобу від псування, хвороб і пристріту. Також, щоб жодна хвороба не причепилася, з`їдають по дев’ять бруньок верби.

Оскільки це час Великого посту, тому варто утриматися від активних розваг, зловживання алкоголем і розважальних заходів. Їжа на столі повинна бути скромною, без заборонених під час посту продуктів. Виняток становлять риба, рослинна олія та трохи червоного вина. Не можна у Вербну неділю і готувати гарячі страви.

Читайте також: "На Вербну неділю буде дуже тепло", – синоптик

Забороняється працювати. Не рекомендується навіть виганяти худобу на пасовище, а тим більше займатися будь-якою фізичною працею. Навіть розчісування волосся краще звести до мінімуму, щоб не накликати на себе неприємності.

Та не варто забувати, що головне у цей день – дарувати світові світло і добро, не витрачати сили на негатив, черпати натхнення в собі самому і в навколишньому, уникати злих думок та вчинків.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter