Журналісти телеканалу "Аверс" виявили факт незаконного привласнення майже півтисячі гектарів земель у Маневицькому районі. Група незнайомців спершу вмовила людей писати заяви на отримання ділянок, а потім підписати ще якісь нехитрі документи. Новоспечені власники думали, що здають свої наділи в оренду, а по факту, виявилось, що продали їх. Найцікавіше, що уся земля має поклади бурштину і опинилася в руках одної особи. Про цю шахрайську схему журналісти повідомили поліцію і самотужки почали з’ясовувати, хто може керувати такою аферою, адже всі про все знають, але вперто мовчать.

Читайте також: Кримінальне чтиво: хто продав бурштинові землі?

Нині власником цієї напрочуд багатої на бурштин території є таке собі ТзОВ "Терлам Ком". Вочевидь, що бізнес започаткували саме для цієї земельної оборудки. Бо фірма зареєстрована в 2016 році, якраз напередодні усіх цих подій, засновник один "Голендер Дьордь". Якщо вірити інформації, яку надали в реєстрі про засновника, то живе він у столиці Угорщини – Будапешті, мабуть має угорське громадянство. За адресою чоловіка, що буцімто вклав майже п’ять мільйонів в українську економіку дуже непримітне помешкання із наглухо затуленими вікнами. Та й саме його підприємство в Україні нічим невідоме, окрім привласнення земель, що мали колись відношення до Держгеокадастру. Його екс-керівник Василь Василенко допоміг розподілити землю, яку привласнено "Терлам Ком" і поспішно перевівся в іншу область, де, мабуть, продовжить таку ж діяльність. Документацію лісового масиву розробляв львівський "Західземлепроект" серед засновників якого знаходимо Анатолія Полякова – нині першого заступника начальника Держгеокадастру Волині. Інший засновник такий собі львів’янин Віктор Солдатихін, а за його домашньою адресою оселилася фірма "Терлам Ком" - власник бурштинової землі у Маневичах.

Уся розв’язка полягає в тому, що за цією адресою зареєстроване ще одне ТзОВ "Надрагазвидобування", яке належить екс-міністру охорони навколишнього середовища Миколі Злочевському. Ця фірма має займатися видобутком газу і корисних копалин, як і решта фірм екс-посадовця. Окрім цього Злочевський тричі був депутатом і навіть заступником голови РНБО, то ж мав можливість привілейовано отримати усі необхідні для такої діяльності документи і нині він власник кількох відомих у світі газовидобувних підприємств, серед яких "Burisma" з інвестиціями в Італії та Казахстані. Тобто стає зрозуміло, що хутір Лошак приречений стати приватною розробкою бурштинових родовищ. 220 гектарів землі на хуторі спочатку виділили людям у більшості яких складне соціальне становище, а потім, якимось дивним шляхом земля була продана, от тільки власники навіть не знали, що їхні землі продали без їхнього ж відома.

Читайте також: До влади хоче повернутися «клан Василенка» 

Цікаві посадови особи у дерибані бурштинової землі у Маневицькому районі випливають і на Волині. Документи на виділення ділянок підписував сам колишній керівник Держгеокадастру Волині Василь Василенко, а от договори на ці землі оформляла відома на Волині нотаріус Тетяна Ариванюк, допомагали їй у цьому обидві доньки, теж нотаріуси.

Тетяна Ариванюк  не вперше помічена і оформленні документів, які потім стають матеріалами кримінального розслідування. Багато років тому ця нотаріус про фігурувала у справі, де за грати потрапила ціла організована злочинна група. Ці злочинці шукала громадян з сумнівним соціальним статусом, що зловживали наркотиками, алкоголем, але мали своє помешкання в Луцьку. Людям пропонували обміняти квартиру на хатину в селі, ті віддавали свої квартири, а взамін лишалися ні з чим, в кращому випадку їх звозили у заміську халупу по кілька десятків, а в гіршому тіло знаходили в лісі. Звичайно, люди помирали за нез’ясованих обставин. Коли ж журналісти проводили розслідування на цю тему під назвою: «Як стати бомжем», то нотаріус Тетяна Ариванюк була не вельми до них привітною. Вочевидь, що цій нотаріусці все сходило з рук, тому тепер підписувати сумнівні документи вона залучила всю родину. Аферу з бурштиновою землею у Маневицькому районі насправді провернути геть непросто позаочі влади. За підрахунками, масив на хуторі Лоше біля Маневич і масив біля кількох сільських рад становить приблизно 460 гектарів, така територія дорівнює маленькій державі.

Попри очевидну шахрайську схему захоплення волинських земель голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик наполягає на тому, що все законно. Тепер кримінальне провадження на столі в прокуратурі, там запевняють, що назбирали цілі томи справи. Важливо, що прокуратура лише перевіряє законність дій посадовців Держгеокадастру, але вперто не порушує провадження за фактами шахрайства організованою групою. Якщо доведуть порушення Держгеокадастру, то просто покарають чиновників, а землі так і залишаться фірмам дотичним до газонафтового магната Миколи Злочевського як добросовісним набувачам. Якщо ж візьмуться розслідувати факти шахрайських схем про які розповідають ошукані люди, нотаріальні дії доведеться скасувати, а землі повернути волинянам, але хто в тому буде зацікавлений, якщо на оборудку дав добро сам губернатор, а той, вочевидь, виконує вказівку з Києва, бо дарма, що регіонали, серед яких був Злочевський нині не при владі, а гроші ж не пахнуть.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter