Верховна Рада розглядає мовний законопроект 5670−д.

Читайте також: В Україні розпочався весняний призов

Цей закон має забезпечити застосування української мови як єдиної державної. Громадські діячі кажуть, що саме цей документ здобув найбільше підтримки з усіх зареєстрованих законопроектів на цю тему, повідомляє "РБК−Україна".

Що змінює закон, якщо за нього проголосують?

Закон змінює мовну політику й умови її реалізації в Україні. Якщо його приймуть, українською мовою повинні говорити в державному секторі, у публічному просторі, у сфері обслуговування. Українською мають маркуватися продукти, товари і надаватися послуги.

Вільно володіти українською мовою повинні найвищі урядовці, народні депутати України, члени уряду, селищні та міські голови, депутати місцевих рад. Також – офіцери, які підписали контракт із ЗСУ, працівники органів правопорядку, судді, адвокати, нотаріуси, працівники служб, які надають комунальні послуги.

Українською мовою зобов'язані вільно володіти медичні працівники державних і комунальних закладів охорони здоров'я.

Українська мова має стати мовою проведення робочих зустрічей, засідань, робочого спілкування в українських органах державної влади, в комунальних підприємствах та установах. Якщо організатори зустрічі приймуть рішення, щоб мовою заходу стала інша мова, мають забезпечити переклад на українську мову.

За українською мовою закріплюється право бути єдиною мовою виборів, референдумів. Українська мова буде основною мовою державної документації. Кожен українець матиме право здобути освіту державною мовою. Українська мова стає мовою навчання – дошкільного, шкільного, вищої освіти, післядипломного навчання. Також вона стає мовою науки.

Культурні заходи мають проводитись українською. Вистави іноземною мовою повинні бути забезпечені субтитри з перекладом на українську. Іноземні фільми розповсюджуються та демонструються в Україні в дублюванні або озвученні українською мовою. У серіалах іноземною мовою мають бути українські субтитри.

Українська мова для ЗМІ

Українська мова стає основною для телеканалів незалежно від форм їхньої власності.

"Телерадіоорганізації незалежно від форми власності та способу розповсюдження телерадіопрограм і передач здійснюють мовлення державною мовою", − йдеться у Статті 20 проекту закону. Ефіри іншими мовами не мають перевищувати від 10 до 20% від загального мовлення телеканалів.

Друковані ЗМІ мають видаватися українською мовою. Мовою реклами в Україні стає державна мова. Книжкове видавництво має друкувати книжок українською мовою не менше 50% загального обсягу літератури, яку видає за рік. Інтерфейс комп'ютерів, які використовуються у навчальних цілях, має бути переведено на українську мову.

У точках продажу друкованих ЗМІ україномовних видань має бути не менше 50%.

Сайти за замовчуванням мають завантажуватись українською, але можуть мати і версії іншими мовами.

Фейки про законопроект

Попри чутки, мовний закон не буде поширюватися на мову приватного спілкування людей, та на релігійні обряди.

Говорити у побуті тільки українською ніхто не примушуватиме.

Що варто було б змінити у законопроекті?

Законопроект проаналізували у Головному науково−експертному управлінні, де радять переглянути деякі його пункти. Ефективного способу поширення української мови у вигляді безкоштовних мовних курсів у законі не передбачено.

Громадськість здивувала норма про те, що держава може обмежувати ввезення в Україну книжок іноземними мовами у порядку, визначеному законом. Неясно, як будуть забезпечувати субтитри під час спектаклів іноземних театральних труп у маленьких містечках, де для цього немає технічної можливості та коштів.

Читайте також: В Україні хочуть заборонити продаж енергетиків неповнолітнiм

Як контролюватимуть дотримання закону?

Пропонують ввести штрафи для чиновників та інших посадових осіб, які не користуються на роботі українською. За публічну образу української мови як державної вводять кримінальну відповідальність − позбавлення волі до 3 років. Є приписка про те, що спроби ввести двомовність чи багатомовність, або надати офіційний статус будь−якій іншій мові на всій території держави або в окремому регіоні будуть прирівнювати до повалення конституційного ладу. За це можна отримати до 10 років.

У разі прийняття закону в Україні створять Нацкомісію зі стандартів української мови. В її функції входитиме опрацювання і затвердження чітких стандартів використання державної мови.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook