З 1 січня 2018 року набула чинності стаття 32 Закону України “Про відходи”, якою заборонено захоронення неперероблених побутових відходів.

Читайте також: Влада готує ще один штраф для водіїв

Цю норму прийняли ще в жовтні 2012 року, – коментує юрист, заступник голови правління ВГО “Зелений Фонд” Зоя Мельник. – Документ відповідає Директиві ЄС 2008/98/ЄC та зобов’язанням України в рамках виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, – пише сайт 24.

Тепер великогабаритні, ремонтні та небезпечні відходи мають збирати окремо. Останні, в свою чергу, повинні відокремлювати на етапі збирання і сортування та передавати спеціалізованим підприємствам. Наявність ліцензії на здійснення операцій з небезпечними відходами у цих компаніях є обов`язковою.

Перевезення побутових відходів мають здійснювати спеціально обладнаними транспортними засобами. Орган місцевого самоврядування відтепер визначає виконавця послуг з перевезення побутових відходів у своєму регіоні. Це відбувається на конкурсних засадах.

Захоронення побутових відходів дозволяється тільки на спеціально обладнаних для цього полігонах. А спалювання сміття – на призначених для цього підприємствах чи об’єктах і лише для отримання теплової або електричної енергії.

Проектування, будівництво та експлуатація полігонів побутових відходів без оснащення системами захисту ґрунтових вод тепер під забороною. Вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату теж не дозволяється.

Окрім того, існує Національна стратегія управління відходами, яка передбачає принцип: “розширеної відповідальності виробника”, що має на меті стимулювати бізнес до мінімізації утворення відходів та зацікавити в їх переробці.

Читайте також: На узбіччі Луцька "виріс" полігон будівельних відходів

Потрібно розуміти: заходи, що запобігають утворенню відходів є ефективнішими, ніж ліквідація сміття на звалищах. Саме їх потрібно стимулювати на державному рівні. Оскільки переробка, компостування, а також повторне використання та утилізація відходів можуть бути недоцільними з технічних та економічних причин, іншими словами просто невигідними, – вважає пані Мельник.

Як свідчать дані Міністра екології та природних ресурсів України, щороку утворюється приблизно 10 тонн відходів на одного українця. Найбільше навантаження на довкілля здійснює хімічна, металургійна, вугледобувна промисловості, сільське господарство, а також інфраструктура. В Україні накопичилось близько 36 мільярдів тонн відходів. А це понад 50 тисяч тон/км кв. Утилізують лише 30% промислових відходів і тільки 4% – побутових.

“Але слід зазначити, що підґрунтя для реалізації цієї норми на сьогодні не підготовлено, – зазначає заступниця голови “Зеленого Фонду”. – В Україні досі відсутній механізм збирання, первинного та вторинного сортування, переробки і безпечного захоронення відходів”.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook