Українських дітей і підлітків на самогубство штовхають погана атмосфера в родині, самотність, а крім того, суїциди спричиняють спадкові психіатричні захворювання, які часто не лікуються.

Читайте також: Розповіли, що чоловіки найбільше цінують у жінках

Про це повідомила психотерапевт, член Асоціації випускників медичної школи Гарварда Тіна Берадзе, пише УНН.

"Причин, які штовхають дітей до самогубства, дуже багато. Починаючи із генетичних проблем. Також дуже важливо, в якому стані родина, де виховується ця дитина, де вона формується", – зазначила лікар.

За її словами, перш за все, є ряд психічних захворювань, які передаються дитині "у спадок" від родичів. Такі хвороби в дитинстві можуть бути непомітні, але вони значно посилюються в перехідному віці. В Україні ж, за словами лікаря, і досі існує негласне табу на візити до психіатра.

"Поведуть куди завгодно дитину – до бабок, знахарок, але не до фахівця. Плутають неврологів із психологами й психіатрами. Але якщо є суїцидальність, то психолог вже не допоможе, хоча наші (психологи – ред.) й беруться, а це – абсолютно медична проблема", – підкреслила вона.

Також лікар додала, що до зведення рахунків із життям часто дітей штовхає ситуація в родині. Вона підкреслила, що з психологічної точки зону неблагополучною для дитини може бути не обов'язково родина алкоголіків – навпаки, дитина може зростати в забезпеченій родині, однак їй так само може не вистачати батьківської уваги і любові, тож дитина почуватиметься абсолютно самотньою в "золотій клітці".

Читайте також: Супрун дала поради, як зменшити ризик раку

"Є тривожні дзвіночки, коли дитина каже: я вб'ю себе, коли дитина замикається у собі, коли в нього є стрес, коли по ньому видно, що йому погано, а нікому до цього немає справи. Просто звертайте увагу на своїх дітей", – порадила медик.

За словами Берадзе, батьки мають встановлювати довірливі стосунки із дітьми, щоб ті приходили по допомогу до рідних, а не шукали вирішення самостійно й обирали хибний шлях. Крім того, в Україні майже немає "Гарячих ліній довіри", де працювали б психологи і могли б вислухати людину у важкій ситуації. "Іноді ж буває, що просто треба з кимось поговорити", - зазначила лікар.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter