З 1 липня 2020 року на українців чекає багато змін у різних сферах життя.

Читайте також: Доплатять по 740 гривень: в Україні різко зросте пенсія, кому пощастить

Наприклад, зросте прожитковий мінімум, а за ними – пенсія й аліменти. Кінотеатри відкриють свої двері для глядачів, а Європейський Союз, скоріш за все, кордони для українців. У Нацполіції запрацює підрозділ дізнання, який розслідуватиме справи "за гарячими слідами", пише 24 канал.

  • Прожитковий мінімум

  • Ціна на газ

  • Поїздки за кордон

  • Відкриття кінотеатрів

  • Кримінальна відповідальність за кермування напідпитку

  • Підрозділ дізнання в поліції

Усі зміни в житті українців, які відбудуться після 1 липня 2020 року.

Почнемо із того, що вплине на більшість населення – рівень прожиткового мінімуму та основні соціальні виплати, які від нього залежать.

Прожитковий мінімум

З 1 липня в Україні зростає прожитковий мінімум. Через це виплати, які до нього прив'язані, зростуть. Це пенсії, допомога по безробіттю, допомога на дітей та аліменти. Пів року тому – 1 січня, в Україні підвищили прожитковий мінімум, запланувавши ще два підвищення: 1 липня та 1 грудня.

Відтак з 1 липня прожитковий мінімум зросте на 91 гривню до 2 118

За категоріями прожитковий мінімум буде таким:

  • Для дітей віком до 6 років – 1 859 гривень;

  • Для дітей віком 6-18 років – 2 318 гривень;

  • Для працездатних осіб – 2 139 гривень;

  • Для осіб, які втратили працездатність – 1 712 гривень.

Зарплата

Попри те, що підвищують прожитковий мінімум, мінімальну зарплату підвищувати цьогоріч не збираються, а відтак у липні вона залишиться на рівні 4 723 гривні. Проте до прожиткового мінімуму прикріплена індексація зарплати. З 1 липня вона складе 2 197 гривень. Індексацію зарплати повинні проводити всі роботодавці незалежно від розміру зарплати працівника.

Мінімальний розмір пенсії

З 1 липня зросте мінімальна пенсія, оскільки вона прив’язана до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Відтак пенсіонери отримуватимуть як мінімум 1 712 гривень.

Водночас зростає надбавка на вислугу років. Жінкам, які працювали понад 30 років та чоловікам, що працювали понад 35 років за кожен додатковий рік платитимуть 17, 12 гривень щомісячної надбавки до пенсії. Це 1% від мінімальної пенсії.

Додамо, що у червні Рада підтримала підвищення соцвиплат. Одинокі пенсіонери за 80 у липні отримають додаткові 1 100 гривень і так буде щомісячно.

Мінімальний розмір аліментів

Мінімальний розмір аліментів не може бути меншим за 50% прожиткового мінімуму для відповідної категорії:

  • для дітей віком до 6 років − 929,50 гривень;

  • для дітей віком від 6 до 18 років − 1159 гривень.

Читайте також:Українців змусять платити податок на авто, але дозволять ввозити їх без акцизів (деталі)

Ціна на газ

За спожитий газ тариф впаде

"Нафтогаз" назвав нову ціну для формування тарифу на газ для населення у липні. Традиційно українці отримають дві окремі платіжки, але ціна в одній з них знизиться. Мовиться про вартість спожитого газу. У липні вартість становить 2,78 гривні за кубометр спожитого газу.

У червні українці заплатили за спожитий у травні газ за тарифом 2,94 гривні за кубометр. Таким чином у липневих платіжках тариф на 5,4% дешевший.

Як визначається тариф за газ? 

Українці платать за двома тарифами: за спожитий газ і за його транспортування. За фактично використаний газ ціну встановлює "Нафтогаз" щомісяця. Вона не може бути нижча за вартість газу на нідерландському газовому хабі TTF плюс вартість його доставки до України. Таким чином до оптової ціни додають ПДВ, націнку газзбутів і "Укртрансгазу".

Транспортування в різних містах обходиться по-різному. Що менше місто, то вища ціна на платіжку за розподіл газу. В селах щільність населення низька, тому собівартість транспортування зростає. Ось чому мешканці сіл та селищ, а також малих міст платитимуть найбільше. Натомість у Києві, де щільність населення найвища, ціна – найнижча.

За транспортування газу тариф зросте

Натомість вартість транспортування газу для населення з 1 липня зросте. Винятком є Київ, де ціна залишиться найнижчою в Україні – 0,34 гривні. Натомість мешканці Львівської області, які є споживачами ТОВ "Спектргазу" замість 2,39 гривні за транспортування одного кубометру газу – платитимуть 3,28 гривні. Це найвища по Україні ціна.Хто і скільки платитиме – радимо подивитися на нашій інфографіці. З липня актуальною буде ціна, позначена червоним кольором.

Тариф за транспортування газу

Читайте також: Що чекає українців на дворічному карантині: Кабмін озвучив докладний план

Поїздки за кордон

Після тривалого карантину і перебування вдома в "чотирьох стінах" багатьох українців цікавить питання літнього відпочинку. Саме з 1 липня багато країн, зокрема і екзотичних, дозволять громадянам України в'їзд.

Відкриття кордону Європейського СоюзуНаприкінці травня Єврокомісія порадила членам об'єднання країн відкривати свої кордони для негромадян Євросоюзу. Дискусії точилися довкола того, який критерій обрати при формуванні списку "в'їзних" і "нев'їзних" країн. Спершу йшлося про те, що до ЄС не пускатимуть громадян країн з  гіршими показниками захворюваності, ніж в середньому по Євросоюзу.Кількість, яка перевищує норму – до 20 нових випадків на 100 000 осіб. В останньому з оприлюднених проєктів рішень про відкриття зовнішніх кордонів Євросоюзу Україна зазначена серед держав, мешканцям яких можуть відкрити в’їзд. Проте, лише напередодні ЗМІ повідомляли, що для України кордони з 1 липня можуть не відкрити.

Розставляємо акценти. Таку інформацію містить робочий документ, проєкт якого у дипломатичних колах отримав телеканал " Євроньюз". Наразі це не є офіційною інформацією Єврокомісії. Щойно вона з'явиться, ми додамо її до матеріалу.Таку ж позицію наразі займає і Грузія. У країні ще сумніваються, чи пускати до себе туристів із "неблагонадійних" з точки зору зараженості коронавірусом держав.Наприклад, туристів із Німеччини, Чехії, Австрії, країн Балтії приймати будуть, а от із Росії, Туреччини, Вірменії – ні. Так само, найімовірніше, не прийматимуть і українських туристів, адже наразі Україна – у "червоній зоні".

Екзотичні країни для відпочинку

З 1 липня українці можуть полетіти до Єгипту: між державами відновлюється авіасполучення. Свої двері для туристів ця спекотна країна відкрила ще всередині червня, однак лише з липня туди можна напряму потрапити з України.Проте важливо зазначити: Єгипет перебуває у так званій "червоній зоні": показник захворювання на COVID-19 становить вище 40 випадків на 100 тисяч населення. Це означає, що ті, хто прибуватимуть з Єгипту до України, повинні будуть здати тест на коронавірус.Якщо він буде негативним, подорожувальники можуть не проводити 14 днів у самоізоляції чи обсервації.

Важливо! Епідемія коронавірусу у Єгипті не йде на спад. Протягом останнього тижня там фіксують понад тисячу нових випадків щодоби. Загалом в Єгипті вже підтвердили понад 61 тисячу заражень від COVID-19.Окрім того, українців з 1 липня вже пускатимуть на Кіпр, в Азербайджан та Болгарію. А вже з 27 червня для українців відкривається досить популярний серед туристів Туніс.За кордон карантин 2020

Відкриття кінотеатрів

З 1 липня в Україні знімуть заборону на роботу кінотеатрів. Вже наступного дня – 2 липня – українці зможуть потрапити на кіносеанси. До прикладу, мережі Multiplex і "Планета Кіно" вже заявили, що відновлять свою роботу саме з цієї дати.Однак працюватимуть кінотеатри по-новому, серед найсуттєвіших змін – заповненість залів максимум до 50%. 

Правила роботи кінотеатрів

  • відвідувача розміщують там, де позаду, спереду і обабіч будуть вільні місця.

  • контроль квитків радять проводити безконтактно: за штрихкодом чи електронним сканером;

  • організатори мають подбати про безперебійну вентиляцію приміщення.

  • протягом усього сеансу відвідувачі мають перебувати у належним чином одягнутих масках;

  • для уникнення натовпів варто облаштувати додаткові пункти вхідного контролю.

З 1 січня в Україні мав набути чинності закон, згідно з яким замість адміністративної впроваджувалась кримінальна відповідальність за водіння в нетверезому стані. Проте настільки суворе покарання для вітчизняних нетверезих кермувальників почне діяти з 1 липня 2020 року.

Випадки, у яких водію буде загрожувати кримінальна відповідальність:

  • керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

  • передача керування автівки чи іншого транспорту людині, яка перебуває в стані такого сп'яніння;

  • відмова водія від проходження медичного огляду на стан сп'яніння або щодо вживання таких лікарських препаратів;

  • вживання водієм авто чи іншого виду транспорту після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником). 

Ті самі дії, вчинені повторно, – караються штрафом у розмірі до 51 000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років.

Читайте також: В Україні змінять правила надання соціальних послуг: частина українців може втратити допомогу

Підрозділ дізнання в поліції

1 липня вступає в дію закон, яким запроваджено досудове розслідування кримінальних проступків у формі дізнання. Це подекуди спростить роботу слідчим та дозволить працювати "за гарячими слідами". 

Що таке дізнання?

Це форма попереднього розслідування злочинів, що включає невідкладні слідчі дії зі встановлення і закріплення слідів злочину.  У ході дізнання процесуальні дії проводяться за "гарячими слідами" або у невідкладних справах. Усі докази і матеріали, що були зібрані в результаті дізнання, повинні насамперед дати відповідь на питання: мала місце подія, чи ні.Найбільш поширеними видами кримінальних проступків стануть:

  • крадіжки без кваліфікаційних ознак,

  • спричинення легких тілесних ушкоджень,

  • шахрайство,

  • незаконне поводження з наркотичними засобами без мети збуту.

Досудове розслідування кримінальних проступків у формі дізнання будуть здійснювати як штатні підрозділи дізнання, так і уповноважені особи інших структурних підрозділів відділів і відділень поліції. Загальна чисельність саме штату дізнання на сьогодні понад 3700 посад. Очолювати підрозділ буде Олександр Ковтун.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook