В Україні кожного року неухильно падають обсяги продажів алкоголю – як "важкого" так і легкого. На жаль, причина зовсім не в тому, що українці вибрали тверезість.

Читайте також: В Україні стрімко падає виготовлення легальної горілки

Причин, звичайно ж багато: і падіння рівня доходів громадян, а як наслідок їх поворот в сторону "паленої" горілки і коньяку і державна політика в галузі торгівлі алкоголем, хоча здавалося б чого простіше – отримай за 500 тисяч гривень оптову ліцензію на алкоголь в Державній фіскальної службі України і працюй, пише Агентство стратегічних досліджень.

Цифри суворі, але вони кращий показник:

- горілчаний ринок в Україні скорочується на 15-20% щорічно. Результати 2018 доведеться ще почекати, але вже видно, що тенденція збережеться. Досить нагадати, що за перше півріччя в країні було виготовлено 6 млн. 863 тис. одиниць даного міцного напою, що вже на 6,4% менше, ніж за цей же період 2017

- за оцінками Держслужби статистики, вже більше 50% нелегального міцного (горілка, коньяк і т.д.) є нелегальними. Це рівень Уганди, Мозамбіку і ще ряду найменш розвинених країн Африки

З системою торгівлі алкоголем, так само не просто. В принципі, для того щоб вести оптову торгівлю алкоголем потрібно забезпечити ряд цілком розумних умов і перш за все отримати ліцензію. А після цього, необхідно подати Єдиного державного реєстру інформацію по складах (місцях зберігання) алкогольних виробів. Після чого виходить довідка, що дозволяє вести оптову торгівлю алкоголем.

Читайте також: В Україні знову подорожчали продукти та алкоголь

Така ліцензія потрібна не тільки тим, хто хоче торгувати оптовими партіями алкоголю через свої власні торгові точки. Маючи на руках такий дозвільний документ можна поставляти спиртні напої також і в супермаркети, бари, ресторани та інші точки збуту.

Проблема в тому, що навіть після цього отримати ліцензію досить важко і довго через різного роду бюрократичних нюансів. Тому підприємці звертаються за допомогою спеціалізованих фірм, яка готує повний пакет документів на отримання оптової ліцензії на алкоголь і проводить юридичний супровід на всіх етапах.

Результатом ситуації стало те, вітчизняні виробники почали "йти" на зарубіжні ринки. Так один з найбільших горілчаних брендів України вже відкрив заводи в США, Білорусі та Азербайджані. Білорусь облюбували і інші українські марки горілки – сусідня країна зі спиртом не гіршої якості, ніж в самій Україні. Причому, самі виробники горілки зазначають, що крім природної експансії це і "втеча" з України. Причина – тотальне засилля контрафакту, з яким ніхто не бореться. Як зазначалося вище – більше 50% алкоголю на прилавках – нелегальні.

Крім того, падає і ввезення в країну іноземного алкоголю. При тому, що основний продукт – це той, який в Україні не виробляється: наприклад, віскі або бренді. Проблема в складнощах з отриманням ліцензії на імпорт спиртного.

Втім, на українському ринку спиртного є і позитив: в перші місяці 2018 потужно зросло виробництво лікерів – на 29,2% і пива – на 3,4%. Однак, чи збережеться цей ріст за підсумками поточного року – велике питання.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter