Без штатива для фототехніки не обходиться жоден професіонал, та й багато любителів купують цей пристрій, за допомогою якого можна надійно зафіксувати камеру. Зйомка зі штатива дозволяє отримати якісні і змістовні фото в тих умовах, коли фотографування з рук з тих чи інших причин неможливо. Штатив для фотоапарата в магазині "Вточку".

Привід купити штатив

Штатив незамінний в декількох випадках:

  • Зйомка пейзажних фото на довгій витримці з мінімальним ISO і закритою діафрагмою.

  • Зйомка великої кількості фотографій з однієї точки – це чудовий спосіб розвантажити руки.

  • Панорамна зйомка – штатив допомагає зробити поворот камери, не змінюючи положення по вертикалі.

  • Фотографування в темний час доби.

Конструктивно всі штативи діляться на триноги та моноподи. Перші компактні, але стабілізують камеру лише частково. Часто використовуються репортерами для підйому знімальному техніки над головою. Другі роблять вісь об'єктива і матриці повністю нерухомою, але при цьому значно важчі через кількість опор.

Вибір штатива для фотоапарата

Штатив може купуватися як для роботи в студії, так і для зйомки на пленері. Може він знадобитися і любителю, щоб носити з собою на випадок раптових фото, які потребують нерухомості техніки. У кожному разі буде необхідний свій набір оптимальних характеристик. Тому професіонали зазвичай мають кілька штативів, а при виборі універсального тріпода йдуть на компроміс.

Матеріал і вага

Штативи виготовляються з алюмінію або вуглецевого волокна. При цьому металеві відрізняються більш низькою ціною, більшою вагою і хорошою міцністю. Карбонові коштують дорожче, але значно легше, а міцність не поступається виробам з алюмінію. Завдяки малій вазі вони цінуються фотографами, які подорожують пішки. Користувачеві доведеться вибирати між малою вагою і стійкістю штатива, адже чим легше підставка під фотоапарат, тим вище ризик перекидання. У студії це питання не стоїть гостро – тут можна використовувати як важкий, так і легкий трипод.

Конструкція

На важкість штатива безпосередньо впливає кількість висувних секцій. Чим їх більше, тим більш тонко можна налаштувати висоту, в тому числі підняти камеру на максимальну позначку. Однак слід пам'ятати, що це не тільки збільшує вагу, але і позначається на надійності пристрою, адже стає більше сполучних елементів, що вимагають надійної фіксації. У багатьох штативах є центральна нога. Її можна висунути вище для зйомки в приміщенні, а ось на природі вона не тільки додасть вагу, але і зменшить стійкість. До того ж, вона завадить опустити камеру до самої землі, максимально розставивши опори.

Особливості опорної площадки

Вузол кріплення камери до штатива називається опорним майданчиком. Вона повинна бути достатнього розміру для щільного контакту з технікою. Опорні площі мають рухливість в декількох площинах. Наприклад, це може бути обертання навколо осі і нахил вгору-вниз. Недорогий і універсальний прийом – використання кульового шарніра з гвинтовим фіксатором, який дозволяє нахилити камеру в будь-якій площині.