На Волині попри чинні карантинні обмеження не втрачає актуальності тема офіційного працевлаштування українців та небезпека "тіньової" зарплати, адже у такому випадку громадяни ризикують втратити своє право на пенсію. Про це йшлося сьогодні, 25 вересня, під час пресконференції у Луцькому міському центрі зайнятості, яка була присвячена легалізації зайнятості, її переваги та перспективи.

Читайте також: "Найбільша цінність – працівник": як на Волині допомагають підприємцям, які "простоюють" в період карантину

Як зазначив очільник Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк, питання легалізації працевлаштування є завжди актуальним та важливим, адже величезна частка людей сьогодні працюють у "тіні", тобто без відповідного оформлення трудових відносин.

"У складний період питання легалізації праці стає гострішим, ніж зазвичай. Адже, коли все у спокійно, то економіка розвивається, вакансії створюються, зарплати зростають, а у період кризи усе ламається. Бізнесу стає непросто, а людям усе складніше знайти роботу. І у такий непростий період люди більше схильні до ризиків – неофіційної роботи, підробітку чи частково "білої" оплати праці", – розповів очільник обласного центру зайнятості.

Згідно з даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та с/г, з понад 28 мільйонів українців працездатного віку, 12,8 мільйона працюють офіційно. Решта 15,7 – це нелегальні працівники, безробітні, трудові мігранти, працездатні пенсіонери, люди з інвалідністю та особи, які займаються домашнім господарством. Серед неофіційно оформлених працівників значно переважають чоловіки – 59,45%. 

"Після проведення інформаційно-роз'яснювальної кампанії у частині легалізації трудових відносин зараз управління Держпраці розпочинають інспекційні відвідування працедавців. На сьогодні за одного незадекларованого працівника штраф становить 10 мінімальних заробітних плат, а це – 50 тисяч гривень", – розповів Роман Романюк. 

Читайте також: На Волині зросла кількість безробітних та розмір допомоги

На території Волинської області станом на 23 вересня на обліку у центрі зайнятості перебуває 13 314 осіб. З них: 56,8% – жінки, 43,2% – чоловіки. Для порівняння: у найкритичніший період – у липні цього року, на обліку перебувало 15 600 осіб, але завдяки тому, що центр зайнятості  відкрив свої приміщення і почав активно працювати, а також відновився бізнес, їхня кількість зменшилася.

"Особливо турбує те, що майже 50% осіб, які сьогодні перебувають на обліку, це – люди з вищою освітою, що означає, що ринок сьогодні потребує більше робітничих професій. Також турбує, що понад 20% людей мають лише середню освіту, а це – приблизно 2600 людей по області", – каже керівник. 

На пресконференції озвучили головні наслідки незадекларованої праці. Для неофіційно оформлених працівників це: погані умови праці, відсутність компенсації у разі хвороби чи нещасного випадку, відсутність соціальних гарантій, офіційного стажу та неможливість захистити себе у випадку відмови у оплаті чи незаконному звільненні. Роботодавці у випадку неофіційного прийняття на роботу теж отримають свої наслідки: штрафи, низька продуктивність праці, плинність кадрів, труднощі з отриманням кредитів та розширенням справи та поганий імідж.

Держава у випадку нелегальної зайнятості недоотримує надходження до бюджету, що призводить до нестачі коштів для виплати держпослуг, пенсій та лікарняних.

Читайте також: Українцям урізали субсидії на 40% перед опалювальним сезоном (деталі)

Аби обговорити існуючі проблеми працевлаштування та поділитися досвідом у своїх галузях до обговорення долучилися і представники роботодавців Волині директор ТзОВ Волинський автоцентр "КАМАЗ" Ярослав Герило та співзасновник мережі піцерій "Соло" Денис Гурський. 

"Наше підприємство має історію з 39-річним стажем і ми завжди працювали легально. Молоді люди думають аби заробити, і що пенсійний вік прийде до когось, а не до них. Але вони не задумуються, що є батьки, бабусі, дідусі, які теж отримують зарплату та пенсії, і їм їх хтось виплачує. Але з віком вони думають по іншому, уже не лише за себе, а й за своїх близьких. У випадку, коли людина у силу різних обставин звільняється чи потрапляє під розформування організації, вона звертається до центру зайнятості і отримує допомогу, яка визначається від офіційної заробітної плати. Тим більше, що сьогодні можна спілкуватися з службою онлайн і немає прив'язки до місця прописки, що надає людині більше право вибору", – розповів Ярослав Герило. 

Також очільник автоцентру наголосив на перевагах офіційного оформлення: "Людина не думає чи виплатить йому роботодавець допомогу на відпустку чи лікарняне, а знає, що є закон і він гарантовано отримає виплату".

"Наш заклад має 10-річну історію, для нас це – немало. Наша сфера діяльності торгівлі та обслуговування доволі специфічна, у нас завжди існує плинність кадрів. До нас приходять студенти, молоді люди підзаробити, за досвідом. Приблизно 5-8 людей у нас працюють з самого початку, і з простих офіціантів вони зараз стали керівниками окремих закладів", – розповів Денис Гурський.

Співзасновник піцерії зазначив, що плинність кадрів допомагає вирішити центр зайнятості.

"У нас є особистий консультант у центрі, яка швидко знаходить людей на вакансії. Під час карантину нашу сферу "вбило" на три місяці. Ми не мали можливості залишити всіх працівників і виплачувати їм компенсації. Відправляли їх у відпустки, оскільки ми були у збитках, і аби втриматись доводилось так працювати. З липня наша сфера почала оживати, хоча показники досі не відновили. Нових вакансій також у нас немає. Працюємо лише офіційно, попри колосальні витрати, але штрафи ще більші", – розповів Денис Гурський. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook