Петро Порошенко перед відходом з посади президента України активно почав роздавати звання і підвищувати ранги окремих службовців. Звання Героя від Гаранта отримав голова СБУ Василь Грицак, полковник Сергій Коваленко став генерал-майором, прокурор Одещини Олег Жученко отримав високий чин державного радника юстиції 2 класу, чин держрадника юстиції 3 класу отримав і начальник управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією Генпрокуратури Олександр Лукашенко.

Читайте також: Як Порошенко перешкоджає Зеленському своїми новопризначеннями в останні дні президентства

Однак ці всі персонажі не просто хороші держслужбовці, які заслужили на підвищення, а тісно пов'язані з Петром Порошенком, а точніше з його діяннями, які, до слова, не завжди були чистими.

Василь Грицак

Головний нагороджений – це шеф СБУ Василь Грицак. Він став Героєм України.

"За самовіддане служіння українському народові, визначний особистий внесок у захист державного суверенітету і територіальної цілісності України", – йдеться в указі Порошенко.

Звичайно, президенту, видніше, як саме працював глава "контори", призначений туди в 2015 році. Однак зі сторони заслуги Василя Грицака здаються досить сумнівними. Саме при ньому СБУ остаточно перетворилася в політичну охоронку.

Відомство стало рекордсменом по кримінальних справах проти журналістів, масово карало за пости в соціальних мережах, викликала скандал в звітах правозахисних організація за таємні в'язниці і тортури.

"Контора" за час роботи Грицака також відзначилася в розкручуванні політичних кримінальних справ, що мали явні ознаки фабрикації. Характерний приклад – "вбивство" Аркадія Бабченка.

Під час отримання Томосу про автокефалію "контора" відкрито кошмарила священиків, які не бажали переходити в ПЦУ – їх масово викликали на допити і відкривали кримінальні справи, нині занедбані за непотрібністю.

Саме СБУ курирує левову частку радикальних рухів, які тероризують будь-які проблиски опозиційності.

Є свої претензії до Служби і у антикорупціонерів (особливо до начальника Управління по боротьбі з корупцією і оргзлочинністю Павла Демчини). Керівників Служби не раз звинувачували в кришуванні корупції і прямому вимаганні у бізнесу.

Організатор "справи Продана" – Сергій Коваленко

До речі, саме заступника Демчини також відзначив Порошенко. Полковнику Сергію Коваленку він присвоїв звання генерал-майора.

Журналіст Юрій Бутусов вважає, що Коваленко відзначився тим, що допомагав Порошенку в його боротьбі за доходи з митниці, яка розгорнулася між Банковою і Кабміном влітку 2018 роки.

Детальніше про це читайте у матеріалі "Порошенко віддячив співробітнику СБУ званням генерала за війну проти Гройсмана за ДФС".

Друг сина Порошенка – Олег Жученко

Ще одним нагородженим виявився 33-річний прокурор Одеської області Олег Жученко, родом з Вінниці. Йому указом Порошенка був наданий класний чин державного радника юстиції 2 класу.

Коли Жученко тільки призначили на цю посаду, політтехнолог Олег Постернак писав на своїй сторінці в Facebook, що цим призначенням Жученко зобов'язаний синові президента, Олексію Порошенку, з яким вони знайомі ще з Вінниці, де нинішній керівник Одеської обласної прокуратури працював слідчим в Ленінському районі, а потім очолив прокуратуру Латинського району.

Цікаво, що коли Жученко був призначений на посаду, представляти прокурора в Одесу приїжджав Юрій Луценко, перервавши заради цього візит до Брюсселя.

Читайте також: Луценко звільнив свого скандального заступника

За два з гаком роки служби в Одеській області нині нагороджений відзначився звинуваченнями в тому, що він кришує обласних бізнесменів – як дрібного розливу, так і найбільший ринок "7-й кілометр". Засвітився він і в справі загибелі одеситів в Будинку профспілок.

Після того, як активісти неодноразово виходили до будівлі прокуратури з вимогою покарати винних, той підписав текст повідомлення про підозру В'ячеславу Маркіну, депутату одеської облради, який помер ще 3 травня 2014-го року.

Прокурор з "жирною" декларацією – Олександр Лукашенко

Чин держрадника юстиції 3 класу отримав від Порошенка і начальник управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією Генпрокуратури Олександр Лукашенко.

Широкій громадськості цей законник став відомий завдяки своїй багатій декларації. 4 будинки, 8 квартир, 3 автомобілі, кілька земельних ділянок на загальну суму в десятки мільйонів гривень.

Його майно зацікавило проект "просуди", і коли активісти почали уважно вивчати декларацію прокурора, виявилося, що більшість об'єктів нерухомості були придбані Лукашенком за символічні суми.

Наприклад, одна з квартир Лукашенка в Києві, загальною площею в 31 квадратний метр, була придбана всього за 5 гривень. Великим успіхом в угодах з купівлі-продажу нерухомості відзначилася і дружина прокурора, яка придбала два будинки в Києві сумарною площею близько 300 квадратних метрів за 10 тисяч гривень.

Ще 4 квартири в столиці загальною площею в 148 метрів обійшлися дружині законника в півмільйона гривень, при чому найдешевша квартира з цього списку коштувала менше 300 гривень.

Поки ЗМІ шукали пояснення такого дивного збагачення сім'ї прокурора Лукашенка, американський бізнесмен Ігор Бойко, власник Житомирської кондитерської фабрики, заявив, що саме Олександр Лукашенко керує групою прокурорів, які фальсифікують замовну справу проти нього, щоб змусити бізнесмена відмовитися від позову до держави Україна в Міжнародному арбітражі в Лондоні про захоплення і експропріацію його приватної власності.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook