Жоден власник не зможе володіти сукупно більше ніж 10 тисячами гектарів сільгоспземель згідно з фінальною версією законопроекту про ринок землі.

Читайте також: Українцям виплачуватимуть гроші за відмову від земельних паїв: скільки дадуть на руки

Про це у Facebook написав радник прем'єр−міністра з економічних питань та земельної реформи Олексій Мушак.

"Обмеження концентрації землі в одних руках. У фінальній версії це буде 10 тисяч гектарів... Жоден власник землі сукупно не може володіти більше ніж 10 тисячами гектарів", − написав він.

За словами Мушака, незалежно від кількості заснованих власником підприємств, сумарно на них усіх буде накладатися єдиний ліміт. "Наприклад, 10 компаній по 1 тисячі га може бути, а 11 − ні. Те саме, 20 юросіб по 500 га − добре, а вже 21 система не пропустить", − зазначив він.

При цьому обмеження буде трирівневим і стосуватиметься як фізосіб, так і діючих підприємств, а також вплине на статути нових компаній.

Наприклад, якщо власник вже володіє сукупно 8800 га землі, то зможе докупити рівно стільки, скільки не вистачає до обмеження в 10 тис. га.

Читайте також: На Волині та ще у 5 областях запрацював аграрний реєстр

"Це означає, що нова компанія, де він буде єдиним засновником, зможе купити лише 1200 га. А якщо структура власності 50% на 50%, то така компанія буде обмежена 2400 га", − написав Мушак.

Він також додав, що законопроект передбачає синхронізацію всіх реєстрів для контролю за концентрацією земель. У разі перевищення ліміту надлишкову землю буде вилучено за рішенням суду і виставлено на електронних торгах.

При цьому, за його словами, перші 500 агропідприємств України вже обробляють земельний банк більше ніж 10 тис. га.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook