Дострокові вибори в Раду, які ще можуть не відбутися через рішення Конституційного суду, вже знайшли скандальний відтінок. Стара історія, що партії в Україні продають місця в своїх списках і право балотуватися на мажоритарному окрузі під своїм брендом, знову повторюється.

Читайте також: БПП, "Народний фронт" і союзники планують влаштувати Зеленському імпічмент: деталі

В чутках згадуються майже всі політсили, здатні подолати 5% -й прохідний бар'єр. Причому, суми звучать фантастичні для простих людей, повідомляє Страна.ua.

Пристрасті по Смешку

Коротка кампанія з дострокових виборів вже подарувала кілька гучних скандалів із звинуваченнями на адресу партій-учасників виборів про таємні аукціони. Доказів зазвичай немає (або непрямі), на що наполягають обвинувачені, але кола по воді вже пішли.

Бурхливе обговорення тим більше гарантоване, якщо політсила має реальні шанси пройти в парламент.

Перший помітний випадок пов'язаний з партією "Сила і честь" (СЧ) екс-глави Служби безпеки України (СБУ) Ігоря Смешка. У продажу місць СЧ звинуватила зі своєї сторінки у Фейсбуці журналістка телеканалу "1+1" Ольга Василевська (яка буде балотуватися по мажоритарному округу від партії "Слуга народу"), посилаючись на кілька джерел. Чи то жартома, чи то всерйоз вона стверджує, що пропозиції публікуються навіть в "газеті безкоштовних оголошень", проте ціни "трохи кусаються".

"Нинішній депутат від БПП ("Блок Петра Порошенка - прим.ред.) Олександр Домбровський придбав собі місце в прохідному списку партії "Сила і честь" за 3 мільйони доларів", –  написала журналістка.

За її словами, таким же чином дісталося місце в списку і колишньому керівнику Державної митної служби та екс-заступник голови Державної фіскальної служби Анатолію Макаренку.

"За прохідне місце колишнього начальника митниці Макаренка його спонсорам –Хомутиннику (співголова депутатської групи "Відродження" Віталій Хомутинник - прим.ред.) і Фуксу (впливовий бізнесмен Павло Фукс – прим.ред.) Нібито довелося поторгуватися. Почали з 3 мільйонів доларів, зійшлися на півтора", – стверджує журналістка.

При цьому зацікавленість Хомутинника в СЧ нібито дуже велика, і не тільки у нього.

"Взагалі, за моєю інформацією, Хомутинник купив 15 прохідних місць (в списку СЧ – прим.ред.), тому що оптом дешевше – за 15 мільйонів доларів. Когось туди проштовхнуть також Столар з Кличком (бізнесмен Вадим Столар, якого позаочі називають сірим кардиналом в структурах управління Києва, мер столиці Віталій Кличко – прим.ред.), касир партії, кажуть, Сацюк (колишній перший заступник глави СБУ Смешка Володимир Сацюк – прим.ред.). Ось тобі і сила, ось тобі і честь... Цікаво, як будуть "відбивати" гроші", – задається питанням Василевська.

Читайте також: Порошенко і Гройсман – аутсайдери: кого українці хочуть бачити прем'єр-міністром за Зеленського

Згаданий Макаренко дійсно виявився на потенційно прохідному десятому місці в списку СЧ. При цьому партія офіційно представила тільки першу десятку.

Домбровського там немає, і, як стверджує глава виборчого штабу СЧ Дмитро Гордон, і не було. Спростовує Гордон і вплив Хомутинника або взагалі кого-небудь з боку на складання списку.

Першим номером йде сам Смешко, далі по порядку – член фракції "Самопомочі" Олена Сотник, глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат від БПП Рефат Чубаров, інший член фракції "Самопомочі" Іван Мірошниченко, колишній начальник Генерального штабу Володимир Замана, екс-заступник міністра з питань житлово-комунального господарства (в уряді Миколи Азарова) Ольга Романюк, колишній заступник голови Фонду держмайна Андрій Гайдуцький, ще один народний депутат від "Самопомочі" Ірина Сисоєнко, колишній перший заступник голови СБУ і керівник Держслужби з контролю за оборотом наркотиків (за часів Януковича) Володимир Тимошенко.

У пресу також потрапила інформація, що місця далі за списком отримали (не по порядку) колишній представник уряду в Раді, народний депутат від БПП Вадим Денисенко (за чутками в нинішню Раду його завів агроолігарх Бахматюк), екс-мер Маріуполя, народний депутат чотирьох скликань Михайло Поживанов, екс-віце-прем'єр з гуманітарних питань (також в уряді Азарова Володимир Семиноженко), депутат трьох скликань Володимир Семиноженко, а також співаки Віталій і Світлана Білоножки.

Читайте також: "Він не мужчина, а генерал": Білоножки, які йдуть у Верховну Раду, насмішили аналітикою про Смешка

До цих виборів цих людей нічого не об'єднувало (у всякому разі, в публічній площині). Спільним знаменником для них став Смешко. Ну або заплачені гроші.

Прийнаймні, як мінімум відносно трьох учасників першої десятки така підозра може виникнути. Про Макаренка вже говорилося вище. Крім того, Іван Мірошниченко – відомий аграрний лобіст, а Володимир Тимошенко також займав вельми хлібну посаду в Держслужбі з наркотиків.

"Судячи зі складу списку, складався він кулуарно-договірним шляхом, за незрозумілим принципом. Ми бачимо перебіжчиків з БПП і "Самопомочі", а також персонажів з каламутним минулим і невизначеним майбутнім. І цей набір б'є по його іміджу. Смешко піднявся за рахунок певного флеру загадковості навколо нього, розмитості образу. У ньому бачили українську реінкарнацію Путіна: такий же суворий силовик, але український патріот. Конкретика списку повинна була слідувати заданій логіці, а вона суперечить. Думаю, найближча соціологія рубоне по Смешку", – коментує політтехнолог Андрій Золотарьов.

Читайте також: Лише 4 партії проходять до Верховної Ради: свіжі результати соцопитувань

Версія команди Смешка: їх лідера і саму партію "збивають" в політичних цілях. Сам Смешко в коментарі телеканалу "Наш" пояснив чутки про політичні хабарі підступами суперників і олігархату.

"Нас бояться. І ніякого списку так не бояться олігархи і старі політичні гравці, як нас", – заявив глава СЧ.

Ціни зашкалюють

Найбільш популярною партією в країні залишається "Слуга народу" (СН). "Рейтинг" обіцяє їй 37% серед усіх респондентів і майже 50% від тих, хто визначився з вибором, що дає хороші шанси завести солідну частину виборчого списку. А це автоматично підвищує ціну місця на чорному політичному ринку.

Голова СН Дмитро Разумков запевняє, що в список за гроші не потрапити, проте визнає, що чув про негласні розцінки за місце від 200 тисяч доларів до 6 мільйонів доларів.

"Якщо десь в областях "діти лейтенанта Шмідта" брали гроші за потрапляння в список, ми за це не готові відповідати", – контраргументує він.

Взагалі ціни на прохідні місця в більшості потенційно парламентських партіях кусаються.

"Від 1 мільйона доларів до 3-х – у тих, хто на межі 5%, за винятком послуг посередників", – говорить джерело, яке знає ситуацію на політринку.

Наскільки це вигідна інвестиція, можна довго міркувати.

"Якщо хтось вирішив убезпечити себе депутатським значком, то це нерозумно. Недоторканність вже нічого не дає. Зразково-показові прочуханки влаштовувалися в цій Раді і в новій будуть теж. Особливо, якщо більшість зможе сформувати "Слуга народу" одноосібно. Якщо візьмуться серйозно, мало того, що знімуть імунітет, так перед цим ще "пополощуть" в регламентному комітеті перед пресою, а потім і в сесійній залі на всю країну", – говорить один з народних депутатів від БПП.

Навіть якщо вдасться відсидітися, все одно потрібно подавати декларації, які будуть вивчати через збільшувальне скло.

Тому підходи змінюються.

"Серйозні люди без особливої потреби самі в парламент не йдуть, а направляють "помічників помічників". Важливо, що у всіх, крім "Слуги народу" – дуже маленька прохідна частина, і затесатися може один-два спонсора або їх люди, а більшість місць віддається однопартійцям, старим депутатам", – говорить впливовий політтехнолог.

Принципово інший алгоритм – скласти список з політично свіжих облич, що добре продається бажаючому оновлення влади суспільству.

"Навіщо олігархам лобіювати безпосередньо з ними пов'язаних людей. Простіше допомогти з кампанією, а в список завести юнаків і дівчат з палаючими очима і взяти їх на утримання. Отримаєш цілу фракцію, яка буде голосувати як треба", – резюмує джерело.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook