В Україні все рідше почали з'являтись нові політичні партії. У 2017 році було зареєстровано всього 3 нові політичні проекти. До порівняння у 2016 році на політичній орбіті виникли 42 нових політпроекти, в 2015-му – 79 партій, інформує Strana.ua.

Читайте також: Як партії витрачають наші гроші: хто і скільки?

З урахуванням нових трьох партій їх кількість в Україні досягло 355.

Новачками в Україні у 2017 році стали партії "Союз міста і села", "Велика Країна", "Національний прагматизм".

Експерти пояснюють, що стрімке падіння темпів створення нових партій пов'язане з підвищенням мита на реєстрацію нових політпроектів. Держзбір прив'язується до розміру мінімальної заробітної плати та постійно зростає. У 2016 році це коштувало близько 183 тисяч грн, а зараз вже вдвічі більше.

Читайте також: Майже усі кошти з держбюджету партії витрачали на рекламу та піар

Довгий час створення партій в Україні було не тільки справою політиків, а й вигідним бізнесом. Персонажі близькополітичною тусовки збирали необхідні документи і реєстрували за тоді ще смішні гроші проекти, які потім негласно перепродувалися для подальшого перейменування і розкручування під відомих політиків.

В 2016 році нова партія без регіональних осередків (потрібно зареєструвати осередки мінімум в 2/3 областях впродовж півроку після створення партії) коштувала від 35 тисяч доларів. Ціна на партії "віком" до року з осередками починалася від 45 тисяч доларів. Чим старше політсила, тим вона дорожча. У 2017 році на політичному ринку ходила пропозиція купити бренд відомої Соціалістичної партії за 100 тисяч доларів.

Читайте також: УКРОП – це величезна команда однодумців, які хочуть і можуть змінити життя Волині та України

Інший можливий варіант використання технічних партійних проектів – оренда їх квот в окружних і дільничних виборчих комісіях або ж участь у виборах в якості "спойлерів", щоб дезорієнтувати "ворожих" виборців за рахунок схожих або ідентичних назв.

В принципі власникам партій-"пустушок" вигідне збільшення мита на реєстрацію, адже чим менше таких політсил на ринку, тим вище ціна на них або їх послуги.Проте експерти прогнозують, що ближче до виборів до виборів до Мін'юсту знову потягнуться бажаючі з пакетами документів для реєстрації нових партій.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook