16 років тому Україну вразила страшна Скнилівська трагедія.

Читайте також: Водію Hummer, який збив на смерть дівчинку у Києві, оголосили підозру

27 липня 2002 року під час проведення авіашоу у Львові внаслідок падіння СУ-27 загинуло 78 осіб, з них − 28 дітей. Постраждало − ще 250 людей.

Про це повідомляє "24 канал".

Скнилівська трагедія: як усе було

Скнилівська трагедія сталась у день ювілею авіаційного корпусу ВПС України. У той день подивитись дива пілотування прийшли близько десяти тисяч людей.

Пілоти найвищої категорії Володимир Топонар та Юрій Єгоров мали продемонструвати фігури на Міг-29, однак літак не зміг вилетіти до Львова. Довелось його замінити на СУ-27. Пілоти намагались на низькій висоті виконати напівпетлю. Літак спершу зачепив дерево, потім крилом землю, декілька разів перевернувся та влетів у натовп людей. Літак вибухнув і запалав. Пілоти Топонар та Єгоров встигли катапультуватись вже після контакту з землею і зазнали лише незначних пошкоджень внаслідок перенавантажень при катапультуванні.

Близько 20 машин швидкої допомоги та пожежні команди було направлено для рятування потерпілих. Пізніше на місці епіцентру катастрофи було знайдено останки близько 12 людей.

Читайте також: Чоловіку на Волині потяг відрізав голову

Кого притягнули до відповідальності

У день трагедії тодішній міністр оборони країни Володимир Шкідченко подав рапорт про відставку, але його не прийняв Президент України Леонід Кучма. Натомість було звільнено з посади головнокомандувача ВПС України генерал-полковника Віктора Стрельникова та командувача 14-го авіаційного корпусу Сергія Оніщенка. Ще трьох інших генералів, працівників відомства заарештувала військова прокуратура.

Пілоти Топонар та Єгоров не визнавали вини, звинувативши організаторів у тому, що ті не передбачили безпечної відстані від глядачів. Також пілоти казали про те, що карти для польотів не відповідали реальності.

Зрештою, покарання за авіакатастрофу понесли близько десяти людей. П’ятьох ув'язнили, у тому числі Володимира Топонаря до 14 років та Юрія Єгорова до 8 років. Їм інкримінували відхилення від льотного завдання, низький професіоналізм і недбальство. Згодом термін пілотам скоротили до восьми та трьох років відповідно.

За кожного загиблого родичам виплатили від 10 до 100 тисяч гривень. Значно менші суми дісталися тим, хто отримав травми, хоча багато хто залишився інвалідом.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter