Американські вчені-медики з’ясували, що смартфони негативно впливають на роботу мозку людини, оскільки змушують його перебувати в постійному стані стресу і страху.

Читайте також: Власники iPhone та iPad отримали доступ до фантастичної функції

Згідно з дослідженням, автором якого є лікар-ендокринолог Роберт Ластіг, постійні дзвінки і повідомлення від гаджетів можуть призвести до багатьох психічних захворювань. Часті оповіщення викликають викид гормонів стресу.

Через постійну взаємодію з сучасною технікою в мозку людини виникає захисна реакція, яку вчені характеризують як "бий або біжи". За даними дослідження Ластіга, 89% студентів США скаржаться на фантомні вібродзвінки – коли психіка реагує на телефон, навіть якщо той вимкнений. Ще 86% американців стверджують, що занадто часто перевіряють соцмережі й електронну пошту.

Це призводить до того, що мозок перебуває в перманентному очікуванні, а префронтальна кора головного мозку, що відповідає за такі функції вищого порядку, як саморефлексія, воля, абстрактне мислення самосприйняття, перестає функціонувати в повному обсязі.

Якщо людина чимось зайнята і переривається на телефонний дзвінок або перегляд повідомлення, її сіра речовина починає працювати в умовах багатозадачності, що викликає підвищення гормона стресу кортизолу і зниження гормону радості дофаміну.

Часті зміни цих гормонів можуть накопичувати стрес і приводити до серйозних психічних проблем. Своєю чергою хронічне напруження може спричинити незрозумілу агресивність або, навпаки, апатію, неуважність, ослаблення пам’яті, нервозність, метушливість, тривожність, тягу до алкоголю і куріння, безпричинні зміни настрою.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter