На Волині стрибнувши у ставок напідпитку, чоловік зламав шию. Нещасний випадок стався на водоймі у селі Велимче Ратнівського району. У ставку втопився 13-й хлопчик. Рятували дитину дві бригади медиків. Після реанімаційних заходів хлопчика повезли до лікарні. Дорогою у нього кілька разів зупинялося серце. На жаль, дитина не вижила. Розтин показав, що легені були заповнені водою. Цими днями на Теремнівських ставках медикам довелося рятувати молодого чоловіка, на щастя, лікарі встигли на виклик. Як завадити перетворенню приємного відпочинку на воді у трагедію? 

Читайте також: На Волині помер 13-річний хлопчик, якого рятували від утоплення

Спекотного дня багатьом хочеться скупатися. Але, відпочиваючи на воді, слід бути максимально уважним. Отож, рятувальники та медики наголошують, що вживання алкоголю та купання є несумісними. При чому навіть тверезому не варто стрибати у воду вниз головою, адже так можна травмувати шию.

"Серед медиків є такий термін як "синдром купальника", або "травма купальника" – травма відділу шийного хребта, яка є дуже небезпечною. Тому, що коли переривається спинний мозок на рівні шиї, виникають паралічі в руках, ногах. Таким чином може функціонувати лише голова, руки і ноги не рухаються, порушуються функції тазових органів. І відновлення при реабілітації мінімальне. Несприятливі для життя наслідки", – каже Христина Горбулевич, лікар з медицини невідкладних станів відділу медицини катастроф КЗ "Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф". 

Читайте також: У Луцьку на ставках ледве не потонув чоловік

Якщо плавець травмував шию, то витягувати його з води можна лише за руки, а не за голову, щоби не травмувати людину ще більше. Загалом, на воді слід бути обережним в будь-якому випадку. Також відпочивати треба там, де будь-якої хвилини можна когось попросити про допомогу.

"Якщо говорити про корчі, то якщо холодна вода, то ви від цього не застрахуєтеся. Якщо це сталося у холодній воді, зазвичай спазмуються м’язи і ви вже нічого не зробите. Максимум, що ви зможете – це вигнути пальці на себе. Кликати на допомогу, бо більше ви нічого у воді не зробите в такій ситуації", – додає лікар.

Христина Горбулевич також розповіла і про правила першої допомоги у випадку коли людина захлинулася водою. Зокрема, так зване "відкачування" води лише наповнить нею дихальні шляхи, тобто тільки зашкодить.

"Отой міф, який говорили раніше, що треба "відкачувати воду", перевертаючи через коліно – цього не треба робити. Якщо ви бачите, що людина без свідомості, то перша допомога – це 5 рятувальних вдохів. І потім починається серцево-легенева реанімація 30 до 2-х до моменту приїзду медиків. Тобто ви натискаєте 30 натискувань на грудну клітку і два вдохи, 30 натискувань і два вдохи", – радить медик.

Якщо допомагати таким чином доведеться незнайомій людині, то варто скористатися клапан-маскою. Вони є настільки зручними в користуванні, що їх можна навіть причепити до брелока або ключа.

"Тут є спеціальний фільтр, коли ви вдихаєте повітря, то воно проходить в рот людини і назад не виходить. Тобто це унеможливлює небезпеку зараження якимись інфекціями", – розповідає Христина Горбулевич.

Аби вберегтися від біди на воді, ні в якому разі не можна заходити у воду, не знаючи глибини. І, звісно, дорослі повинні тримати дітей у полі зору. 

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook