Офіційною причиною смерті жертв Смоленської катастрофи став вибух, який стався перед тим, як літак з колишнім польським президентом Лехом Качинським та іншими польськими дипломатами впав на землю.

Читайте також: 50 російських олігархів втратили 12 мільярдів доларів за один день

Таким чином пасажири загинули, ще до того як літак впав, про це в єфірі телеканалу TVP 1 розповів колишній міністр оборони Антоній Мацеревіч, який є головою польської підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи, передає УНІАН.

Мацеревіч зазначив, що з'ясування причин катастрофи може тривати протягом років, однак наразі встановлена причина смерті пасажирів літака Ту-154. "Пасажири загинули від вибуху центроплану перед зустріччю літака з землею", – сказав Мацеревіч.

Він зазначив, що про це йдетиметься в офіційному рапорті, підписаному усіма членами комісії, який може бути опублікований вже в найближчі дні.

Нагадаємо, що 10 квітня 2010 року неподалік аеродрому "Північний" біля Смоленська розбився літак Ту-154 з президентом Польщі Качинським на борту. У катастрофі загинули 96 осіб. Польська делегація прямувала на заходи до 70-ї річниці Катинської трагедії. 10 січня 2018 року міжнародний експерт підкомісії Міноборони Польщі у справах повторного розслідування катастрофи Френк Тейлор заявив, що ліве крило президентського літака, що розбився під Смоленськом, було знищено в результаті внутрішнього вибуху.

Як стверджує експерт, існувало кілька джерел вибуху - в крилі, у слоті та в центроплані літака, що підтвердив аналіз механізму удару двері об землю. Береза не мала впливу на первинне руйнування крила. "Ці висновки ухвалили члени підкомісії, і вони є одним із ключових тверджень технічного рапорту",– йдеться в заяві на сайті Міноборони Польщі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter

Д