Партія "Слуга народу", яка виграла вибори до Верховної Ради із рекордним результатом – 254 депутати, вирішила провести навчання для своїх обранців громади перед стартом першої сесії парламенту 9 скликання. Для цього новобраних нардепів, фактично 100% яких є новачками у Верховній Раді, на тиждень вирушили до Трускавця, аби пройти інтенсивний курс Київської школи економіки.

Чим будуть займатись "слуги народу" на навчанні

Почесний президент Київської школи економіки (KSE) Тимофій Милованов зазначив, що передбачено "однотижневий інтенсив", в основі методики якого – Гарвардський курс викладання для дорослих.

Нардепи під час навчання зосередять увагу на таких темах:

– Політична стратегія;
– Публічна політика;
– Макроекономіка та бюджетний процес;
– Секторальність (мікро, регуляція, децентралізація, безпека та оборона, освіта, цифровізація і тд);
– Законодавча рамка (нормопроектування, регламент, уряд);
– Soft-skills та стратегічні комунікації.

В ході навчання нардепів поділять га групи – прототипи комітетів в Раді. За тиждень кожен учасник повинен скласти чотири документи: стратегію розвитку країни, презентацію своєї політики, законопроект і стратегію його втілення.

Нардепи "Слуги народу" на навчанні

"Вона полягає в тому – ким я хочу стати як депутат. Через 5 років, через 3 роки, через рік. За що я хочу бути відомим. Другий документ – пропозиція політики. Яким чином я буду впроваджувати реальну політику для того, щоби стати відомим. Третій документ – законотворчість чи законодавча ініціатива, яка має впровадити цю політику на законодавчому рівні. Четвертий – план впровадження. Це побудова коаліції, аналіз ситуації, щоби цей законопроект не вмер, а був прийнятий", – наводить слова  Милованова Громадське.

"Навчання буде максимально інтенсивним, жорстким та насиченим. Саме такий формат ми напрацювали спільно з представниками партії. Ми на тиждень їдемо в Трускавець, що стане місцем для цієї "Спарти". Такий жорсткий формат – це реально жєсть. Навіть для мене, з досвідом дуже вимогливих програм в топових університетах Подивимось, чи та хто витримає. "За сім днів не можна навчити нічому", – пишуть в коментарях. Не погоджуюсь. В корпоративному навчанні, а також навчанні з публічного врядування досить часто використовуються дво-, триденні та тижневі інтенсиви. Це лише перший тиждень з широкого плану навчання, яке планує партія", – цитує Милованова УП.

Новообраним депутатам упродовж тижня з 8:30 до 21:30 читатимуть лекції професори Київської школи економіки та визнані на ринку праці фахівці.

Також студенти опрацьовуватимуть здобуті знання в групах для того, аби закріпити їх.

На день передбачено три перерви по 20 хв та час на обід та вечерю (по 1 години), але і на цей час нардепам даватимуть завдання.

Проводять навчання 22 інструктури та 12 модераторів.

КШЕ має комерційний контракт з політсилою "Слуга Народу". Вартість навчання за цим контрактом буде вказана у звіті партії на сайті НАЗК.

Для чого потрібне навчання

По-перше, навчання фахівцями високого рівня варто було б проходити усім нардепам перед стартом роботи кожного скликання. Це дозволяє слідувати трендам, вміти застосовувати нову методологію у своїй роботі і в результаті працювати якісніше.

Втім, як показали попередні скликання, в парламент йшли більшість нардепів зовсім з іншими мотививами. А відтак ні в яких навчаннях вони не були і не будуть  зацікавлені.

"Слуги народу" на лекції

По-друге, школа для новачків "Слуги народу". Люди, які склали більшість не мають подібного досвіду роботи. Відтак, вони повинні бути готові до викликів та ситуацій, з якими зіштовхнуться у Раді, особливо в роботі зі старими і досвідченими політиками.

По-третє, це тімбілдінг. Тримати купи фракцію в 254 нардепи – дуже непроста задача. А президенту Володимиру Зеленському і команді для втілення усіх своїх ідей реформування України потрібна монолітна більшість на голосуваннях. Отже потрібно, щоб фракція "Слуги народу" працювала спільним фронтом, як одне ціле. Водночас не можна допустити внутрішньопартійної диктатури. Відтак нардепи самі мають відчувати командний дух, відповідальність і мотивацію працювати спільно заради ідеї. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook